@dens-acerbis: na razie nie nastawiam się na robienie zdjęć, mógłbym spróbować przyłożyć telefon do okularu i zrobić ale szału nie będzie. Mogę powiedzieć, że widoki fajne i spokojnie można odczytać napisy, jaka linia lotnicza
@dens-acerbis: zrobi ale raczej nic specjalnego. O ile sam teleskop dałby radę, to do astrofoto potrzeba mocowania z funkcją auto-podążania żeby niwelować ruch obrotowy Ziemi przy dłuższym naświetlaniu. Ten ma standardowe mocowanie Dobsona, a potrzeba by było takiego jak np Go-to.
@ZaalMaut: Niczym xD, od nowości nie kalibrowany. Tzn podczas produkcji teleskop jest kalibrowany, ale podczas transportu i mojego użytkowania mógł się delikatnie rozkalibrować, na razie nie zawracam sobie tym d--y, bo na kitowcu 25 mm obraz jest w porządku, a na kitowcu 10 mm jest słabo i lepiej nie będzie. Jak kupię lepsze okulary i obraz nie będzie mnie zadowalał, to pewnie kupię jakiś kolimator laserowy.
@MilkyWayGalaxy: A tak kontynuując, to dobsony od Sky-Watchera bardzo dobrze trzymają kolimację (jak na względnie delikatną budowę), o ile nie wozi się ich po wybojach. Ja swojego przez kilka lat trzymałem na działce. Jedyny transport to było wynoszenie z altanki na trawnik i z powrotem, w ogóle nie musiałem nic poprawiać - świetne obrazy do powiększeń rzędu 200x.
@wankiel: Akurat dobsony są świetne do fotografowania samolotów. Bardzo łatwo je utrzymać w polu widzenia. Jedynym minusem jest to, że musiałby podnieść lustro aby robić zdjęcia. Polecam przejrzeć zdjęcia Mirona na astropolis On foci właśnie newtonem 10 cali na dobsonie. @MilkyWayGalaxy
#astronomia
@MilkyWayGalaxy: z laserowym szukaczem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Polecam przejrzeć zdjęcia Mirona na astropolis On foci właśnie newtonem 10 cali na dobsonie.
@MilkyWayGalaxy