Wpis z mikrobloga

Czy jest ktoś w stanie wskazać kto jest mniejszym złem? Duda czy Trzaskowski?
Szukam sensownych argumentów.
W I turze głosowałem na innego kandydata. Nie cierpię zarówno PO jak i PiS.
Widzę, że tutaj na wykopie wszyscy stoją raczej po stronie PO, ale nie do końca rozumiem dlaczego.
Aktualny rząd ma mnóstwo afer, głupich decyzji, niepotrzebnych podatków, ale przecież PO ma na sumieniu chyba jeszcze więcej, prawda? Te wszystkie afery, podwyższenie wieku emerytalnego, niedotrzymywanie obietnic wyborczych i mnóstwo wpadek. Niech ktoś wypowie się podając jakieś mądre argumenty, jestem ciekawy waszego zdania.
#duda #trzaskowski #wybory
  • 50
@weibik: w 100% wolałem tę złą PO, która nie dotrzymywała obietnic, niż PiS, który swoje dotrzymuje. Wybór należy do ciebie, ale uświadom sobie, ze wygrana Dudy to 3 lata niezakłóconego dokręcania śruby nam wszystkim na niespotykaną dotąd skalę.
Jeśli byłeś dorosły i pracowałeś w czasach rządów obu partii odpowiedź sobie na pytanie. W czasie których rządów żyło Ci się lepiej i było Cię na więcej stać

@Glutt: Raczej się tak w kraju rozwijającym nie powinno patrzyć. Takim tokiem idąc, typowej rodzinie 2+2 w ciągu 5 lat Dudy dochody urosły o 68%. W ciągu pierwszych 5 lat Kwaśniewskiego o 130%, a nie dawali 500+. Kiedy się bardziej polepszyło? Głosujemy na
1. wzrost długu publicznego w relacji do PKB pod rządami PIS wręcz wyhamował:

Zobaczymy za dwa lata, jak PiS będzie w takiej samej sytuacji jak PO po kryzysie 2009-2011.

2. coś o czym nikt nie mówi, a co jest bardzo ważne, pod rządami PIS gwałtownie rośnie udział w długu polskich instytucji finansowych i banków, przy jednoczesnym spadku udziału instytucji zagranicznych:

Kraj się bogaci i to będzie się ciągle pogłębiać, niezależnie od rządów.
@Bellie: Podałaś dane na rok 2020, zauważ że mamy światową pandemię i zadłużanie to jedyny obecnie skuteczny sposób na przeciwdziałanie jej skutkom. Tak robią wszystkie kraje i nikt tego nie kryje, jeszcze niedawno cały wykop był zasrany memami o drukarkach robiący brrr. Tarcza antykryzysowa, pożyczki bezzwrotne, zwolnienia z ZUS, to wszystko kosztuje. Ale bez tego było by jeszcze gorzej.
@lukaszw_: Zgadzam się z tym, że obecna sytuacja będzie dla rządu sprawdzianem i zobaczymy jak z tego wybrną. Co do wpływu zamożności kraju na wykup długu to taka zależność na pewno istnieje, ale jednak po 2015 widać ostrą zmianę kierunku w tym zakresie co widać na mapce, którą wrzuciłem. Od przejęcia władzy przez PIS NBP mocno zaangażował się w wykup obligacji, czego wcześniej w tym zakresie nie robił.
Co do migracji
@Bellie: Dług publiczny (dług instytucji sektora rządowego i samorządowego) na 1 mieszkańca rośnie z 27 240 zł na koniec grudnia 2018 r. do 28 641 zł na koniec grudnia 2019 roku.
Wzrost już nie jest tak imponujący :) Szczególnie przy wzroście PKB na poziomie 4%. Poza tym nie jest zwolennikiem podawania zadłużenia na mieszkańca, gdyż pomijamy tutaj wpływ imigracji, która wypracowuje PKB, a nie partycypuje w zadłużeniu.
@lukaszw_: Dla mnie oczywiste jest że tak dobrze ekonomicznie jak w 2019r nie było jeszcze nigdy w historii Polski jak długo ona istnieje. Najbardziej chodzi mi tu o rozkład tego dobrobytu. Można powiedzieć że w 2019 roku prawie wszystkim z ekonomicznego punktu widzenia żyło sie lepiej niż w latach ubiegłych. Na takie lata przyjdzie nam jednak troch znów poczekać. Jednak ludzie nie zapomną jak było i będą oczekiwać od rządzących takich
@Cyslav: jak wpływ imigracji to dług powinien maleć. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Fakt jest taki, że to rośnie. A efekty takie se. Jak jadę przez moje miasto to mam dziurę na dziurze, zero remontów dróg. Za granicą mieszkając na jakimś zadupiu totalnym - był remoncik co chwilę. Inna jakość życia, no ale też inna jakość ludzi.