Aktywne Wpisy
Kolorowezworki +213
Zdałem sobie sprawę, że przepisowa jazda po Polsce jest nie lada wyzwaniem. Podczas moich ostatnich wyjazdów, których trasa łącznie to ponad 2k km, postanowiłem sobie, że będę jechał w 100% zgodnie z przepisami. W przypadku ograniczenia prędkości - tempomat +7km/h bo o tyle mniej więcej zawyża mój prędkościomierz. Inni kierowcy się zachowują jak jakieś małpy - podjeżdżają pod dupę, machają łapami, migają światłami, wyprzedzają i hamują przed maską, wyprzedzają na trzeciego, wyprzedzają
bugzer +1
#komputery #internet #pc #gry
Kiedyś byłem zapalonym graczem, ale nie mogłem sobie pozwolić na fajny sprzęt bo zwyczajnie mojego starego nie było na to stać. Od tego czasu mineło 15 lat, kupiłem swoje mieszkanie i wypadało by kupić jakiś fajny komputerek do gier, ale wypadłem z rynku na naście lat i kompletnie nie wiem gdzie szukać. Ile teraz trzeba wydać na PC, żeby pograć
Kiedyś byłem zapalonym graczem, ale nie mogłem sobie pozwolić na fajny sprzęt bo zwyczajnie mojego starego nie było na to stać. Od tego czasu mineło 15 lat, kupiłem swoje mieszkanie i wypadało by kupić jakiś fajny komputerek do gier, ale wypadłem z rynku na naście lat i kompletnie nie wiem gdzie szukać. Ile teraz trzeba wydać na PC, żeby pograć
Tytuł: Historia prywatna
Autor: Tomasz Lis
Gatunek: Biografia/wspomnienia
★★★★★★★☆☆☆ 7.5/10
Muszę przyznać, że całkiem miło mnie książka Tomasza Lisa zaskoczyła. Można rednacza Newsweeka lubić lub nie, ale od 30 lat jest jednym z najważniejszych przedstawicieli dziennikarskiego światka i jego wpływ na debatę publiczną jest niezaprzeczalny (szczególnie jeżeli weźmiemy pod uwagę, że prowadził własny program publicystyczny w czasach gdy to antena telewizji, a nie wątek na Twitterze była centrum politycznej dyskusji).
To taka quasi-biograficzna podróż przez najnowszą historię Polski opowiedziana z perspektywy dziennikarza, który swoje dorosłe i zawodowe życie zaczynał w wyjątkowym momencie dziejów naszego kraju pełnym społeczno-politycznych zmian, które miał okazję relacjonować. Podobało mi się jak wiele miejsca w książce Tomasz Lis poświęcił mediom. W końcu jest on jedną z niewielu osób, która miała istotny wpływ na to jak wygląda publicystyka i serwisy informacyjne w trzech największych stacjach telewizyjnych (TVP, TVN, Polsat) i świetnie, że Lis mocno się na tym skupia.
Najmniej chyba podeszły mi publicystyczne wrzuty autora i nie chodzi o to jakie tezy w nich głosił tylko raczej agresywny styl, którego nie jestem fanem. Poza tym Historię Prywatną czytało mi się naprawdę przyjemnie, szczególnie polecam fanom The Newsroom bo zaskakująco dużo tu telewizyjno-dziennikarskich smaczków i to w polskim wydaniu.
#bookmeter #telewizja #polska
@MartinMartinez: wydaję mi się że Lis nigdy do końca nie odnalazł się internetowej rzeczywistości medialno-politycznej. Z całej jego "pozainternetowej" działalności dziennikarskiej (gazety, radio) wyłania się zupełnie inny obraz niż z jego aktywności na twitterze.