Wpis z mikrobloga

@whycantitbe poddupniki też są zgodne z przepisami, co nie znaczy, że są bezpieczne. Te sklepy sprzedające foteliki wiedzą o czym piszą. A fakty są takie, że ten wynalazek nie ma przeprowadzonych żadnych testów ze zderzenia bocznego. I #!$%@?ąc od tego czy ma jakieś certyfikaty czy nie, pisanie że jest to bezpieczniejsze od fotelika samochodowego jest niezgodne z prawdą (pod względem chociażby wspomnianych testów zderzenia bocznego).
  • Odpowiedz
@whycantitbe: Tak, to jest zgodne z przepisami. Tak, te styropianowe poddupniki są zgodne z przepisami. Tak, fotelik dla niemowlaka kupiony na Aliexpress za 50zl tez będzie zgodny z przepisami. Nie oznacza to, że jest to rozwiązane bezpieczne dla dziecka ;)
Smart Kid Belt ma certyfikat ECE (który ma też ten fotelik za 50zl i który ma każdy fotelik czy poddupnik), ale nie ma wykonanych testów bezpieczeństwa. Testy bezpieczeństwa to jest
  • Odpowiedz
@whycantitbe: Nie może być fotelika bez ECE, największe fotelikowe gowno ma ECE, czyli zgodność produktu z wymaganiami technicznymi w Europie. Wciąż nie ma testów bezpieczeństwa, ECE nie jest równoważne z bezpieczeństwem. W Clypx, czyli SKB na rynku w USA i Kanadzie jest jeszcze ten certyfikat FMVSS czy jakoś tak - to samo co ECE tylko na rynek USA i Kanady.

Jakby używaj zabezpieczeń jakich chcesz dla swojego dziecka. Ja swojego
  • Odpowiedz
@whycantitbe: ja dla starszego dziecka mam Cybex solution S-Fix. To już będzie do samego końca czyli do 36kg lub wzrostu.

Marka modelu nic nie mówi. Ważny jest model. Producenci produkując foteliki robią lepsze i gorsze. Dlatego też wawrto się sugerować testami np. od ADAC
  • Odpowiedz