Wpis z mikrobloga

Przyszło mi do głowy, że struś faktycznie może mieć schizofrenię. Było dotąd wiele jego nagrań, które można byłoby zinterpretować jako odpowiadanie na głosy, które słyszy w głowie, a które wyróżniają się z typowego działania maszyny losującej. Np. wczorajszy fragment z vidrela:
- Ja zdrowy jestem.
- No to co? Pato mnie nagrywał specjalnie.
Przecież pomiędzy tymi wypowiedziami ewidentnie brakuje jakiegoś pytania albo zarzutu, przed którym Major się broni, a które być może powstało w jego szczurzym łbie.
Podobnie ze słynnym: "Stoję normalnie, normalnie rozmawiam!" na filmie SPRZOTAM DOM, gdy walił nitro podczas zeszłorocznej wizyty knura w szpitalu. Ton głosu wskazywał na obronę przez sformułowaniem, które padło w jakimś wewnętrznym głosie (chociaż w tym przypadku akurat był na nitro, to wiele mógł widzieć i słyszeć).
#kononowicz #suchodolski #mexicano
  • 8
Przyszło mi do głowy, że struś faktycznie może mieć schizofrenię.

@ZukColorado: są jeszcze 2 inne wytłumaczenia tego zjawiska

2. reminescencje strusie ..
3. niektóre jego myśli potrzebują tyle ile fotony na słońcu , żeby dotrzeć na powierzchnię / coś jak z dinozaurami, że jak ogromny dinuś dostał w łypę albo ogon - to dopiero po 27 minutach docierało do jego mózgu, że jakiś mały ssaczek go naperdala
@ZukColorado: na pewno ma stany psychotyczne, jak tu jeden mirek wcześniej pisał. Czy wywołane nitro i występujące tylko na fazie/ w czasie trzeźwienia, czy wywołane uszkodzeniem mózgu, tego już nie wiem. Nie wiem też, czy ma TYLKO stany, czy trwałą chorobę. Faktem jest, że miał swego czasu diagnozę postawioną przez szpital.
@adik75: No wiesz.. Powoływanie się na nagranie, w którym Knur gada o rzekomej schizofrenii w jakichś papierach Strusia to raczej słaby pomysł ( ͡° ͜ʖ ͡°) Gdybyśmy chociaż widzieli ten dokument z odpowiednim kodzikiem ICD-10 świadczącym o tej chorobie.. Mogło być tak, że np badano go gdy był w nitro-stanie - wówczas wpisali mu jakiś tam epizod schizofreniczny z braku laku, co kompletnie nie świadczy posiadaniu choroby