Wpis z mikrobloga

Wymieniałem już w moim laptopie Lenovo Thinkpad T60 ze 20 razy pastę na procka, bo się przegrzewał i mam dość. Testowałem już AG Silver, AG Extreme i po wymianie pasty po góra miesiącu znowu to samo. Albo system się zawiesza po ruchu myszą, znaczy touchpadem, albo sam się wyłączał. Zauważyłem że albo pasta się rozlewała na boki, albo nawet zasychała. Jaką pastę kupić do tego laptopa i ile jej nałożyć, żeby to chłodzenie było wreszcie jak należy? Czy zamiast past termoprzewodzących są jakieś alternatywy? Może zamiast tego nakleić jakąś taśmę co przewodzi ciepło? Bo pasta może się rozlać na boki.

#elektronika #laptopy #pasty #chlodzenieprocka
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mateusz5918: Laptop chodzi na XP sp3. Mam też obok tego zainstalowany Ubuntu i na Linux też tam potrafi się zawiesić, przy touchpadzie. Co do automatycznego wyłączenia zdarzało się rzadko, najczęściej się wieszał. Mam na XP program który wyświetla temperaturę procesora. Wskazywało chyba z 80 stopni albo i więcej. Będę musiał sprawdzić czy radiator z heatpipami dobrze radzi sobie z odprowadzaniem ciepła.
  • Odpowiedz
@daro1: są wersje TPFanControl na Linuksa. A na Windows-ie XP też zadziała. Lepiej powiedz, czy wentylator pracuje jak należy, bo może mieć za niskie obroty i najlepsza pasta na rynku Ci nie pomoże. "Chwilę" walczyłem ze swoim T400 i dopiero przy manualnych ustawieniach TPFanControl udało mi się ustabilizować pracę kompa.
  • Odpowiedz
@CyberDeath: Po zainstalowaniu i uruchomieniu tego programu wentylator zaczął przyspieszać do cholera wie jakiej prędkości. Natychmiast wyłączyłem komputer. Normalnie wentylator pracuje z umiarkowaną szybkością, przyspiesza natomiast jak się pracuje na FF, jeśli zostawię komputer w stan bezczynności to zwolni. Zawieszanie komputera występowało najczęściej kiedy to wentylator przyspieszył. Ale po uruchomieniu podanego tutaj programu wentylator zaczął pracować naprawdę bardzo szybko i myślałem że się spali. Aktualnie z programu CPUID HWMonitor widzę
  • Odpowiedz
@daro1: tam można ustawić kilka profili pracy (plikiem konfiguracyjnym jak dobrze pamiętam). A skoro wentylator przyspieszył to znaczy, że były ku temu powody (najprawdopodobniej). Potwierdza to odczyt z HWMonitor. To nie są normalne temperatury pracy.
W T400 miałem tak, że domyślny profil pracy (bez TPFanControl) zdecydowanie za późno włączał aktywne chłodzenie. Stąd były problemy. Popróbuj jeszcze. Niech wentylator pochodzi. Odczytuj temperatury w tym czasie.
  • Odpowiedz
@CyberDeath: Okazało się że radiator laptopa a konkretniej te heatpipy są jak najbardziej w porządku. Sprawdzałem to wkładając radiator, tzn, tą cześć na której są termopady, które stykają się zdaje się z dwoma innymi procesorami w laptopie do prawie wrzącej wody. Radiator po kilku sekundach bardzo gorący, to by oznaczało dobre odprowadzanie ciepła. Nałożyłem jeszcze raz na procesor AG Extreme (6W/mK) na ziarnko grochu na sam środek, złożyłem i póki
daro1 - @CyberDeath: Okazało się że radiator laptopa a konkretniej te heatpipy są jak...

źródło: comment_1593235568rrqYp1zpuHrbFGUixgsnNI.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@daro1: TPFanControl raczej nie pozwala na przekroczenie dopuszczalnych, maksymalnych obrotów wentylatora. Widać poprawę. Zastanawiam się, czy ten procesor nie kończy swojego żywota. W końcu, przez długi czas pracował w wysokich temperaturach, a i wiek robi swoje.

Odnośnie profili. BIOS jest podstawowym. SMART 1 i 2 były w miarę. Najlepsze wyniki uzyskiwałem jednak ręcznie dobierając parametry pracy wentylatora. Jednak było to dosyć czasochłonne. Nie pamiętam też, czy nie modyfikowałem któregoś ze SMART-ów.
Patrząc po temperaturach to chyba używasz SMART 1.

Następna wymiana pasty może pomóc, ale nie muszą to być spektakularne wyniki. Chyba, że Twoja pasta się "przeterminowała". Sam używam Noctua NT-H1/H2 oraz
  • Odpowiedz
@CyberDeath: W porządku, wszystko stabilne. Ale ile może wynosić maksymalna prędkość pracy wentylatora w tym sprzęcie, tak aby ustawiając Fan Level na 64 albo 128 nie sfajczyć ani procesora, ani wentylatora? Nie sądzę aby procesor kończył żywot, dopóki obecnie temperatury są takie jakie są, wszystko przecież chodzi jak należy. Ja bym jednak stawiał na użycie lepszej pasty i wymianę termopadów do tych dwóch procesorów obok. Zobaczę i zorientuje się w
  • Odpowiedz
@daro1: kurcze, nie pamiętam już jak to dokładnie było z ustawieniami TPFanControl... Tzn, nie jestem pewny, czy nie możesz dodać więcej "progów" w profilach. Chyba tak. Zobacz tutaj, choć dotyczy to już nowszego modelu.
  • Odpowiedz