Wpis z mikrobloga

@LadyMartini: Praska francuska używana do zaparzania kawy, a właściwie usuwania fusów. To nie jest etap zaawansowany, tylko praktyczne rozwiązanie. Większość ludzi pije yerbę razem z pyłem i małymi cząstkami przez bombillę najlepiej nierdzewną ze zdobionego matero. Ja pijam yerbę bez śmiecia, ale dla niektórych "rytuał" jest ważniejszy.
@LadyMartini: Siano to domena yerb argentyńskich - Amanda, Taragui. Ostatnio nawet jak zalałem Rosamonte to (po kilku miesiącach picia paragwajskich) myślałem ze to wypluję, mimo ze zawsze mi smakowała.
Z owocowych - Taragui (barwiona sztucznie) albo CBSe (naturalnie. Z CBSe polecam Pomelo albo Frutos Del Valle.
Co do miętowych - mi nie podchodzą na ciepło w ogóle ale na zimno są 10/10.
@LadyMartini
Ja lubię Verde (zwłaszcza silueta oraz naranja) natomiast dość szybko traci smak (3-4 zalania). Sporo mireczkow hejtuje Verde, ale jak dla mnie jest ok.

Mate Green na pewno będzie trochę słodsze w smaku, jak weźmiesz z owocami. Ale jest też trochę droższe