Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Jak uratować podpory widoczne na zdjęciu? Podpory dachu domku letniskowego są niestety mocno już zgniłe w miejscu, gdzie wchodzą w beton. Powyżej betonu, jakieś 20 cm drewno jest już zdrowe. Podpory u góry łączą się z krokwiami, na których leży cały dach. Dach jest niestety z eternitu, ale z uwagi na to, że aktualnie nie ma programu na odbiór płyt, zdjęcie ich nie wchodzi w grę. Muszę zatem w jakiś sposób odciąć kawałek każdej podpory, założyć coś, pewnie jakąś kotwę i solidnie wesprzeć to na nowo. Przy pracy pojedynczej, czyli po jednej belce, nie powinno być prawdopodobnie problemu, by pozostałe dały sobie radę. Zresztą i tak wsparcie nie jest za duże z uwagi na stan podpór. Macie może jakieś porady jak i czym to zrobić?

#remont #majsterkowanie #budownictwo #architektura #technologia
pogop - Jak uratować podpory widoczne na zdjęciu? Podpory dachu domku letniskowego są...

źródło: comment_159215934619Kp5odAYHrnpnAbmx7ARa.jpg

Pobierz
  • 12
@pogop: zgniły element wytnij, w podstawę betonową wkręć podstawę słupa regulowaną. Nałóż zaimpregnowaną kantówkę 7x7. rozeprzyj regulacją, tak żeby zaprało się o zdrowe drewno i skręć metalowymi łącznikami.
@pogop eternit, dopóki w jednym kawałku to nie jest niebezpieczny. Szkodzi pył który po dostaniu się do płuc nie chce się z nich wydostać, eternit zdejmujesz kladiewz na paletę i owijasz dobrze folia stretch i może leżeć bez problemu. Jeżeli nie chcesz go ruszać to dla pewności najpierw sobie podeprzyj obok zanim wytniesz stara podporę.
@pogop: takie sztukowanie to tylko na chwilę wydaje mi się. Mimo wszystko spróbuj tak połączyć dwa stemple ze sobą jak na obrazku. Natomiast w beton bym zakotwił pionowo lub pod kątem stempla jakiś szeroki ceownik. Ten ceownik musiałby mieć wspawaną taką stopkę od spodu, tam trzeba by powiercić otwory pod kotwy. Całość można ze sobą skręcić. I powinno na jakiś czas być. Ewentualnie są gotowe do kupienia takie uchwyty pod belki
Rafael_Santi - @pogop: takie sztukowanie to tylko na chwilę wydaje mi się. Mimo wszys...

źródło: comment_15921610790oBzzhZrpQHjMOBA4X6hOl.jpg

Pobierz
  • 0
@Rafael_Santi: wydaje mi się, że taka zakładka piłaby wodę i w efekcie bardzo szybka powtórka z rozrywki. Impregnaty do drewna coś tam ratują, ale chyba nie aż tak.
  • 0
@kaspah: hmm, ciekawa jest to pt opozycja, ale coś czuję, że byłby problem z wywierceniem otworu w podporze, żeby ta śruba tam się mieściła.
ale coś czuję, że byłby problem z wywierceniem otworu w podporze, żeby ta śruba tam się

@pogop: podpora wkręcana do fundamentu w ziemi - pod kątem. w to kantówką - wkręcona nawet wkrętami ciesielskimi - jeżeli będzie nad fundamentem to nie zgnije (ja mam kantówki w kotwach nad ziemią już 3 rok i nic im nie dolega). trzeba połączyć kantówkę z oryginalną podporą - ja bym użył łączników - np kątowników
aktualnie nie ma programu na odbiór płyt, zdjęcie ich nie wchodzi w grę

@pogop: U mnie też robili problemy, a po ściągnięciu dachu syf mi leżał koło domu. Mam sporą działkę, ustawiłem dwie palety przy drodze, jeszcze na mojej posesji, ułożyłem tam eternit. Nawet tego z okien domu nie widziałem za bardzo. Najpierw przywieźli mi worki żebym to zapakował, nie mogłem tego zrobić bo nie miałem czasu, 3 dni potem przysłali
@kaspah: @Rafael_Santi: @Popularny_mis: Chyba najbardziej skłaniam się do tej kotwy - długość pręta 40 cm. wbetonowałbym ją w miejscu, gdzie była podpora (jeszcze nie sprawdzałem, ale chyba dość głęboko), plus nadlewka betonu u góry, tak żeby kotwa niewiele wystawała, ale drewno było nadal daleko od betonu. Myślę, żeby to wzmocnić prętami zbrojeniowymi na zasadzie kilka odwiertów w starym fundamencie fi np. 10 mm, w tę dziurę drut 6 mm,
pogop - @kaspah: @RafaelSanti: @Popularnymis: Chyba najbardziej skłaniam się do tej k...

źródło: comment_1592173105mu53AemxtoB4emHbdoURCE.jpg

Pobierz