Aktywne Wpisy
Dzisiaj zdałem sobie sprawe, że pc jest co najwyżej do przeglądania neta i klikania w excel, a jak grać to tylko na konsoli. Sterowanie klawiaturą i myszką to najwiekszy archaizm jaki przetrwał do teraźniejszych czasów. Kupiłem Rtx 4060 i szkoda mi wywalonych 1300 zł bo za to mógłbym mieć ps5 z olx. Sorry pececiarze, ale dla mnie jestescie podludzmi którzy nie ogarniają oczywistych życiowych prawd, a konsolowcy to giga chady i sigmy
mirko_anonim +33
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Zauważyliście, że dzieci są bardzo nieporadne w dzisiejszych czasach? Spotkałam się z przyjaciółkami ostatnio i jedna śpi w jednym łóżku z 5 - letnią córką. Ja w wieku 5 lat zostawałam w domu sama z 3 - letnim bratem i musiałam się nim opiekować. Dzisiaj nie do pomyślenia.
Rodzice a w szczególności matki stały się tak nadopiekuńcze, że dzieciaki nie mogą zostać same na chwilę, bo od razu płaczą. Ja umiałam się sama bawić, a teraz dzieckiem się trzeba zajmować 24/7.
Z czego to wynika?
Widzę też, że dzieci zdecydowanie później zaczynają czytać. Moja siostrzenica skończyła 1 klasę podstawówki i niewiele dzieci umie płynnie czytać ze zrozumieniem. Ja czytałam sama książki już w zerówce, a znam dzieci, które płynnie nauczyły się czytać w przedszkolu.
Niektóre dzieci w 1 klasie podstawówki nie umieją same sobie zawiązać sznurowadeł.
Zauważyliście, że dzieci są bardzo nieporadne w dzisiejszych czasach? Spotkałam się z przyjaciółkami ostatnio i jedna śpi w jednym łóżku z 5 - letnią córką. Ja w wieku 5 lat zostawałam w domu sama z 3 - letnim bratem i musiałam się nim opiekować. Dzisiaj nie do pomyślenia.
Rodzice a w szczególności matki stały się tak nadopiekuńcze, że dzieciaki nie mogą zostać same na chwilę, bo od razu płaczą. Ja umiałam się sama bawić, a teraz dzieckiem się trzeba zajmować 24/7.
Z czego to wynika?
Widzę też, że dzieci zdecydowanie później zaczynają czytać. Moja siostrzenica skończyła 1 klasę podstawówki i niewiele dzieci umie płynnie czytać ze zrozumieniem. Ja czytałam sama książki już w zerówce, a znam dzieci, które płynnie nauczyły się czytać w przedszkolu.
Niektóre dzieci w 1 klasie podstawówki nie umieją same sobie zawiązać sznurowadeł.
Zrobiłem tak, że muszą ze swoich skarbonek dać mi po 10 zł i w ten sposób mogą kupić jakiś wieżowiec (Zrobiłem trzy do wyboru w excelu, taki z kratek które są cegiełkami) i jak wybudują do pewnego poziomu to dostaną jak nie wypłacą a będą dalej budować to wyższa stawka aż skończą budynek.
Budujemy budunek rzucając codziennie kostkami (oni muszą pamiętać) i w zależności co wypadnie na kostce (każdy budynek ma inny rozkład ilość oczek -> ilość cegieł, jedne są bardziej ryzykowne inne mniej, one tego pewnie jeszcze nie czują, chociaż już dyskutują które z nich skoczy szybciej - kupiły po 2 budynki).
No i tak sobie kolorowują te cegiełki.
Jednak wydaje mi się to zbyt abstrakcyjne i szukam jakiegoś prostszego pomysłu, macie jakieś pomysły?
Tak, żeby było coś do wyboru, aby widać było ile zarobią, jak będą dłużej czekać to będą więcej zarabiać i najlepiej jak by był element ryzyka i oni to mogli poczuć te rodzaje ryzyk (5 i 7 lat).
Daję grybezprądu bo może już jest taka gra (tylko nie mówcie mi o monopoly ( ͡° ͜ʖ ͡°) ) Tylko to nie może być gra na jeden wieczór bo bym zbankrutował ;)
#tatacontent #dzieci #pytanie #inwestycje (dodaje ten tag bo ktoś z branży że tak powiem) #grybezpradu
@kodecss: samo dawanie kieszonkowego, czyli to oprócz kieszonkowego które jest mało edukacyjne :)
Chociaż przy tym na razie się dobrze bawią i sami wymyślili, że jednak po 2 budynki "kupią". (miało być po jednym)
@m00n: ok, przekonuje mnie, muszę to przemyśleć, jakie prace bo większość robią sami za
@Podstarzaly_Mandalorianin: No właśnie... jak bym wymyślił, że to nie losowanie a jakieś decyzje które skutkują wynikiem. Nad tym muszę pomyśleć. To dopiero pierwszy eksperyment mam trochę czasu jak "wybudują te budynki".
@LowcaG: najwyżej zrobisz kolejne dziecko i na nim dopracujesz ;)
@Polanin: oo, też ciekawy pomysł.
A jak teraz działa?
Bardzo prosto. Wydrukowałem tę stronę która zamieściłem wyżej. Codziennie każdy rzuca kostką dla danego budynku i w zależności od ilości cegieł które dostanie koloruje kolejne kratki jak zakolorują do pewnych
Muszą pamiętać o tym codziennie, wymyśliłem sobie, że uczyć to będzie systematyczności.
No ale to wersja 0.5 następna będzie lepsza :)
@LowcaG: Powodzenia. Ważne, żeby to pozostało zabawą.