Wpis z mikrobloga

Ktoś mi logicznie wytłumaczy co się obecnie dzieje na giełdach usa bo średnio to idzie pojąć.
Ok, zmalało bezrobocie, ale one było ciut przekłamane w maju (w pl też jest).
Doszły zamieszki, ewentualnie cięcie wydobycia ropy.
Nie wypowiedzieli nikomu wojny itp a giełda w górę jak #!$%@?.
#gielda
  • 10
@blackmilk: a w jakim wtedy? Alternatyw dużo nie ma... nieruchomości? Tam też ceny napompowane. Surowce? Nie siedzę w tym, ale ostatni raz jak sprawdzałem, to np. złoto strasznie drogie było, ostatnio też coś o srebrze chyba mówili. Cały świat wydaje się trwać w jednej wielkiej bańce.
A, no i 1szy powód który podałem też jest logiczny - wpompowali BILIONY papieru w rynek, nie wydaje mi się by NIE odbiło to się
@John117: Po kryzysie z 2008 roku wracaliśmy parę lat do ładu i składu, tu po 2 mcach mamy wzrosty jakich nie było podczas dobrej koniunktury. Dodatkowo zetli ropę. Ok, nie było wojny by kryzys określać w stratach materialnych (ludzie + budynki + dobra) tu brakło konsupcji bo siedząc w domach nikt kasy nie wydawał (sprzedaż aut 99% w dół).
Co da drukowanie, skoro drukują wszyscy. Nie ma strat. (no dobra, są
@blackmilk: też się nie zgadzam z tym co elity robią i robiły w czasach kryzysu.

Po kryzysie z 2008 roku wracaliśmy parę lat do ładu i składu, tu po 2 mcach mamy wzrosty jakich nie było podczas dobrej koniunktury.

Z tego co pamiętam w 2008 QE było dużo niższe, obecnie ile wydrukowali, 2.5 biliona? Albo i więcej, nie śledzę już. A, i powiedzieli, że tym razem "wydrukują tyle, ile będzie potrzeba"
@blackmilk:
1. to jest odbicie i branie cen z marca nie ma sensu bo były to momenty jak ludzie panikowali.
2. Giełda to tylko fragment ekonomii .
3. Fed pompuje i skupuje gówniany dług.
4. Dużym problemem była też sytuacja na rynku ropy która została częściowo rozwiązana.
5. Nie wszystkie firmy odbiajają. 15% s&p składa sie z faang którym kryzys nie szkodził. W niektórych wypadkach nawet pomagał.
6. Spekulacja

Oczcywiście nie
@isonil: absolutna racja, od 26 maja SP500 zrobil 8% and co z tego jak dolar spadl w tym samym czasie o 4% w stosunku do europy. I tutaj jest jeszcze taki haczyk: jak sprzedasz w koncu swoje akcje za dolary to tez pewnie w koncu zamienisz te dolary po gorszym kursie, czyli co masz stracici to i tak stracisz...