Wpis z mikrobloga

Moje kochane Mirki. Moim marzeniem jest praca zdalna, niezależnie od sektora (programowanie jeszcze nie choć powoli zabieram się za inżynierkę).
Czy mogę prosić o jakiekolwiek porady czy też wskazanie konkretnych stanowisk, które można wykonywać zdalnie? Nie za #programista15k ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#pracazdalna
  • 25
@Uokboy: Obecnie jest duze cisnienie na DevOps. Kontrakty na prace zdalna do US przekraczaja nawet 10k$miesiac. Musisz znac minimum jedna chmure (AWS, AZURE), Minimum jedno rozwiazanie CI/CD (najcześciej Jenkins), Docker + Kubernetes, Terraform, Scripting (Python + Bash) i miec 3+ lata doswiadczenia. Wtedy mozesz wyciagnac 10k$ miesiecznie :)
@Uokboy: praca zdalna nie jest tak różowa jak wygląda na zdjęciach. To nie jest siedzenie w domu i dostawanie kasy za nic. Nawet w domu będziesz miał biuro. A zawody? Najlepiej na samozatrudnieniu lub współpracując z jakąś dużą firmą jako: programista, projektant, inżynieria budownictwa, księgowy, wszelkiego rodzaju design, robienie muzyki, obróbka video itd.
@ddzwon: @Niles: moim celem jest nawet i te 3k/msc. Ot , chciałbym pracować z domu i doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że praca jest pracą. Nie mam 18 lat, lecz 27. Chciałbym spełnić swe marzenie.
Jeżeli chodzi o IT to umiem coś w Javie i kierunkuje się w PHP laravel i Js angular żeby stworzyć sklep internetowy jako pracę inż.
Grafika mi słabo wychodzi, nie mam poczucia estetyki
@Uokboy: ja programuje PHP backend i sysadmin/devops. Robie to od 13 lat z czego 3 lata zdalnie full time dla firm z UK. Ostatnimi czasy coraz więcej nawet roboty bo świeżaki rzucili się na JS jak mój pies na mielone, a nowoczesny PHP na backendzie nadal jest bardzo wydajny w dodatku stary kod leży wszędzie i to też trzeba ogarniać.
@Niles: Mam tylko podstawy php za sobą. Sesja logowania itd. Nie mówię ażeby od razu iść na zdalną w sektorze IT. Nie przeszkadza mi dojazd do pracy przez kilka lat, po prostu nie umiem się ukierunkować i to mnie naprawdę boli
@Uokboy: to się nie kierunkuj, co za problem, nie ważne w czym będziesz głównie programował i ta będziesz pisał w innych językach. U mnie główny jest PHP ale w między czasie jeśli trzeba to piszę w JS, Python, Ruby, Perl nawet liznąłem VB i Go. Nie przejmu się, znajdź sobie robotę a potem sam stwierdzisz co ci leży najbardziej bo może się okazać że będziesz chciał pisać PHP, a w praniu
@DarkGL: faktury, jestem na JDG w polsce z pełnym VAT i na podatku liniowym. Wystawiam normalne faktury z REVERSE CHARGE. Całośc księgowości mam w inFakt łącznie z księgową, ja tylko drukuję fakturę dwu językową i wysyłam. Plus taki że dla zagranicy nie ma VATu na fakturach więc cały VAT z kosztów Vateusz przelewa mi na konto :D
@Niles: Właśnie w mym kur#idołku jest mega trudno o branże IT. Jestem osobą, która chce mieć 100% wiedzy zanim pójdzie do pracy. Wiem, że w branży to jest niemożliwe i jelenie startują na juniora. Ja po prostu tka nie umiem i to mnie mega blokuje.
Edit: Kolega zaprasza mnie do UK. Sądzisz, że lepiej będzie mi tak jechac, zapoznać się z językiem i próbować tam swych sił? Powiedzmy po roku czasu
@Uokboy: no to nigdy nie zaczniesz, proste. Nawet teraz po latach pewnie z 80% zadań jakie mam zaczynają się od celu i zerowego pojęcia jak dotrzeć do tego celu, po drodze kombinuje się jak może mając swoje doświadczenie i ucząc się na bieżąco. Jeżeli tak nie potrafisz to nie jest praca dla ciebie.
@Niles: szukać, przegladac, dociekać rozwiązania i w koncu wyjsc z zalozen to jest moja psychika. Nienawidzę zostawiać po sobie burdelu i to mnie boli w g*pracy. Nie umiem bądź nie wiem jak ogarnąć to wszystko ażeby być "wartościowym" w oczach pracodawcy.
@Uokboy: jestem programistą/managerem, serio ludzi z takim podejściem nie lubię. Na cholerę mi ten "perfekcjonizm" który nie prowadzi do dostarczenia produktu. Tak się teraz programuje, wypuszczasz wersję 1 i zaraz potem kolejne iteracje poprawiające. Jeżeli chcesz od razu wystartować z idealnym kodem to sobie odpuść - nigdy nie wystartujesz. My programiści mamy o sobie wybujałe mniemanie. Wydaje nam się że to dzięki nam firma zarabia kasę podczas gdy w ogromnej większości
@Niles: I to staram się naprawdę ogarnąć, bo wiem jakie są standardy. Przejście na Twe myślenie (nie obrażając Cię pomimo Twego "znielubienia" i braku poszanowania nad konkretną sferą pedantyzmu) naprawdę jest dla mnie mega trudne. Dla mnie to tak samo jakbym komuś wykonał usługę w 70 % i powiedział, że np. ściana do końca będzie pomalowana później.
Takie coś mnie boli i wiem, że to jest naprawdę nieosiągalne. Tak samo jak
@Uokboy: głupoty gadasz. Klient chce działającą stronę/feature - dostarcz to. Co tam jest w kodzie to mało istotne. Zresztą choćby nie wiem jakbyś się starał to i tak po tobie przyjdzie ktoś kto będzie wieszał psy na twoim kodzie. Nie da się inaczej. Niestety środowisko programistów często jest bardzo toksyczne. Dostarczaj produkt i miej gdzieś co inni myślą, jeśli działa i jest bezpieczne to jest 100% tego co zamawiał klient.
@Niles: Tak toksyczne jakimś Tyś ( ͡° ͜ʖ ͡°) Właśnie o tym piszemy od kilku komentarzy. Mam ten brak, nie posiadam tej granicy żeby rzucić klientowi udko kiedy chce befsztyk ()
Kolega zaprasza mnie do UK. Sądzisz, że lepiej będzie mi tak jechac, zapoznać się z językiem i próbować tam swych sił? Powiedzmy po roku czasu ażeby ogarnąć język?

@Uokboy: co? Czy właśnie napisałeś że nie znasz angielskiego? Bez tego programistą nie zostaniesz.