Aktywne Wpisy

Ca_millo +14
Zazdroszczę Wam że se możecie o każdej porze iść po coś do żabki czy innego sklepu. Ja najbliższą mam dopiero w powiatowym (ponad 20 kilometrów)...
#przegryw
#przegryw

potrzebuje jakieś leki na spanie, bo zawsze jak wiem że coś będę robić następnego dnia to przez 8 godzin się przewracam z boku na bok

#konfederacja
Czy niemiecka pomoc dla Lufthansy nie jest sprzeczna z traktatami europejskimi? 6+3 mld euro, przejęcie akcji i zarządu to dość duży wydatek i nie rozumiem w jaki sposób może taki transfer pieniędzy zostać dopuszczony.
@K_Feras_P: traktaty nie zabraniają per se pomocy publicznej, tylko ją regulują
na naszym podwórku miała miejsce nacjonalizacja Pesy w podobny sposób, chociaż u nas był chyba większy wałek bo przepisy unijne zostały ominięte bo to nie Skarb Państwa tylko PFR kupił Pesę
W sumie spodziewam się, że
tl;dr; naruszono zasady a pomoc miała iść nie na to żeby stocznie były się w stanie utrzymać tylko na to żeby przeżyły kilka lat
@K_Feras_P: Nie i dobrze, bo mam akcje Lufthansy xD
@K_Feras_P: Komisja Europejska wyrażała wątpliwości, czy prywatny inwestor działając na warunkach rynkowych zapewniłby Stoczni Nauta oraz Stoczni Christ stosowne finansowanie, dlatego podjęła decyzję o wszczęciu formalnych postępowań wyjaśniających. W ramach tego postępowania, zastosowany został tzw. "test prywatnego inwestora". Instytucja ta, ogólnie rzecz ujmując, służy odpowiedzi na pytanie czy Państwo realizując określone działania postępuje tak jak zachowałby się prywatny, dążący do osiągnięcia zysku, inwestor.
po prawniczemu - za cholerę się to nie spina i nie dało się na tym
Decyzja
Z tego co rozumiem czytając artykuły 107-109, decyzje KE to ASE udzieliło uzasadnionej pomocy i przez