Wpis z mikrobloga

Mirki
Współczesny Sienkiewicz ?
Syn uwielbia Karola Maja, każdy chłopak wie o co chodzi :)
Pytanie o #ksiazki które dzieją się w polskich klimatach do tego jakieś wydarzenia historyczne w tle.
Żeby poznawał historie Polski
Jak u SIenkiewicza lub Duma.

Ewenualnie jakie #scifi dla 10 latka ?
Koś coś?
  • 12
  • Odpowiedz
Odrodzone Królestwo Cherezińskiej

@panpikuss: oj nie, nie polecam, mi to ledwo wchodzi, zona przegryzła się już przez 4 tomu, a ja 1rozdział 1tomu ledwo skończyłem

@Sl_w_k_1: niestety poza odradzeniem nic nie doradzę, nie czytam nic o historii, jedynie Pilipiuka opowiadania, ale to raczej lekkie fantasy, niż historia
Za PRLu były takie małe książeczki wojenne, był tam dywizjon 303 i opisane najważniejsze bitwy, dziadek sporo tego miał, niestety nie pamiętam wydawnictwa;(
  • Odpowiedz
@Sl_w_k_1: Może nie w deseń Sienkiewicza, ale na taki wiek może być dobry jakiś "Pan Samochodzik..." i zwykle jest tam nawiązanie do historii. No i niesławna kwestia ORMO - to też teraz już jest o historii, tylko trzeba pilnować, żeby nie próbował się potem zapisać do jakiegoś współczesnego odpowiednika. ;)
  • Odpowiedz
@Sl_w_k_1: sci-fi dla dziecka to bezapelacyjnie J.Verne. Jest trochę sci-fi i bardzo dużo podróżowania. Przeczytałem wszystkie jego książki jakie były u nas w bibliotece, jak miałem właśnie z 10-13 lat.

Nawet teraz jak sobie o nim przypomniałem, to chętnie bym do niektórych wrócił
  • Odpowiedz