Zakładając, że rozpoczynalibyście przygodę z chmurą i być może nawet ogólnie pojętym devops, to którą ścieżkę wybralibyście na początek przygody? W grę wchodzi także zdobycie ewentualnie certyfikacji jak potwierdzenia wiedzy (Bo niestety nie ma jak tego przepraktykować w produkcji a lab to być może za mało).
No i jakie technologie dorzucić ewentualnie potem do tego?
@messenjah: świat stoi na AWS więc tu bym się skupił, z GCP korzystałem w 2 projektach, Azure nigdy, ale od czego powinien zacząć devops: - linux - docker - ogólne zagadnienia sieciowe - chmura dodatkowym ułatwieniem jest jak kiedyś byłeś devem i wiesz co potrzebujesz żeby zdeployować front w reacie albo backend w symfony czy django...
@messenjah: Nie ma znaczenia z której zaczniesz korzystać. AWS był "pierwszy" Azure regularnie goni, GCP to margines. Więcej devopsowych tooli zintegrowanych jest chyba w Azure, gdzie masz od razu cały dość fajny AzureDevOps - prywatne repo, pipeliney i inne
@messenjah: jak zaczynałem 3 lata temu to wybrałem AWS i nie żałuję. Azure jest chyba popularniejszy w Polsce, ale zagranicą mam wrażenie że więcej robi się w AWS. Niestety trochę pokpili marketing w Polsce, a Microsoft był w większości firm więc było im łatwiej wejść. Próbowałem też GCP, nawet zrobiłem certa, ale w porównaniu do AWS ta chmura sprawia dla mnie wrażenie niedorobionej i permanentnej wersji beta. Poza tym prawda
@maxiuu: @Koliat: @piotrow: Zaczynam w takim razie z przygotowaniem do certa AWS. Jeżeli mam background IT (trochę sieciówka, trochę vmware, trochę takie niewiadomo co ( ͡º͜ʖ͡º) ) ale chciałbym zdobyć skilla zarówno z AWSem jak i pozostałym stackiem technologicznym to jak sugerujecie się tego uczyć i nauczyć? Mam tutaj na myśli przebranżowienie w kierunku własnie chmury albo może i devops.
@messenjah: chmura to jeden z ostatnich etapów, bez dockera i Linuxa mało co w tej chmurze zrobisz. Wszystkie rozwiązania produkcyjne w aws są płatne i to niemało ja polecam zacząć od gcp (dają $300 na rok żeby się bawić ich środowiskiem) lub azure (mają jakiś program dla studentów? Nie wiem dokładnie) i zobacz sobie na start jak się stawia maszynę, jak do niej wejść przez SSH, jak ustawić firewall, kup
@messenjah: jak chcesz wejść w AWS to polecam założyć konto, wykupić jakiś kurs na solution architecta i spróbuj zrobić poziom associate. Jak to ogarniesz, to będziesz miał dobrą bazę żeby ogarniać dalej. Wtedy zdecydujesz czy wolisz temat architektury, czy może devops albo security. Od początku próbuj stawiać wszystko przez CloudFormation albo Terraformem bo to podstawa. Poczytaj trochę o infrastructure as code i immutable infrastructure. Spróbuj zrobić sobie base AMI wykorzystując
@maxiuu: @piotrow: Więc finalnie kupiłem kurs Solution Architect AWS z Udemy, w miarę sensowny. Laby etc. No ale bez dokumentacji się nie obejdzie. No i dodatkowo do tego Cert Guide do RHCSA EX200
Zakładając, że rozpoczynalibyście przygodę z chmurą i być może nawet ogólnie pojętym devops, to którą ścieżkę wybralibyście na początek przygody? W grę wchodzi także zdobycie ewentualnie certyfikacji jak potwierdzenia wiedzy (Bo niestety nie ma jak tego przepraktykować w produkcji a lab to być może za mało).
No i jakie technologie dorzucić ewentualnie potem do tego?
#aws #azure #chmura #cloud
Co najlepiej na start?
- linux
- docker
- ogólne zagadnienia sieciowe
- chmura
dodatkowym ułatwieniem jest jak kiedyś byłeś devem i wiesz co potrzebujesz żeby zdeployować front w reacie albo backend w symfony czy django...
Próbowałem też GCP, nawet zrobiłem certa, ale w porównaniu do AWS ta chmura sprawia dla mnie wrażenie niedorobionej i permanentnej wersji beta. Poza tym prawda