Wpis z mikrobloga

@Kakadya92: Użyłam jednej puszki cieciorki z Dawntony (400g), wykorzystałam z niej całą ciecierzyce i mniej więcej połowę zalewy. Do tego połowę słoiczka tahini (około 150g), ząbek czosnku, łyżeczka soku z cytryny, duża szczypta soli, trochę pieprzu, łyżeczka kuminu. Wszystko zblendowałam, a gotową papkę skropiłam oliwą z oliwek i posypałam czarnuszką.
@kvoka: Proszę bardzo
-szklanka ciecierzycy
-3 małe pieczone buraki
-2 łyżki tahiny
-sok z połówki cytryny
-trochę oliwy 2-3 łyżki

niektórzy do tego dodają jeszcze kminek, sól i inne przyprawy. Ja osobiście wolę takie.

No i w sumie filozofii tu żadnej nie ma. Upieczonego buraka blendujemy z ciecierzycą i dodajemy resztą składników. Oliwa według uznania, można też dodać trochę wody jak wyjdzie zbyt zbita masa.