Wpis z mikrobloga

Ej, w północnokoreańskiej telewizji było ostatnio coś o nas. Z głosu lektora zrozumiałem tylko słowo koronawirus. Ciekawe co tym ciemnym ludziom tam wmówili pokazując bagiety przed domem opieki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#tvpis #koreapolnocna #ciekawostki
https://kcnawatch.org/kctv-archive/5ea44139abed2/
MarianoaItaliano - Ej, w północnokoreańskiej telewizji było ostatnio coś o nas. Z gło...

źródło: comment_1588109828ZDYjryqZbdNlVjwTjKGQXb.jpg

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 9
@doomer-2020: też chciałem na to zwrócić uwagę. Ogólnie północnokoreański coraz mocniej różni się od południowokoreańskiego głównie z powodu innej dykcji i mniejszej ilości zapożyczeń z angielskiego
  • Odpowiedz
@Lardor: @klcn123: Ogolnie zwroccie uwage jak pokazali nas w 2k10 a jak obecnie. Mam wrażenie ze 10 lat temu starali się jeszcze nie pokazywać jako tako jak wygląda "na zachodzie" zeby nie pomysleli że mamy lepiej niż w "lepszej korei" i że tez mamy źle (patrz urywek z d--y na Auschwitz).
A teraz na pierwszym kadrze dobrze wyglądająca policja z całkiem nowym, wyprodukowanym jeszcze przez poludniowokoreanska firme (!)
  • Odpowiedz
@antek_akrobata: Kiedys ogladalem jakis material z porównaniem poludniowokoreanskiego z polnocnokoreanskim - zwrocili uwage wlasnie ze w tych samych slowach jak sie przewina pada nacisk na inna gloske czy jakos tak. Ogolnie Koreańczyk z Południa w trakcie konwersacji bardzo szybko zorientuje się że ktoś jest z Północy.
  • Odpowiedz