Aktywne Wpisy
yourgrandma +51
#wykopoweprzeboje
Zdecydowaliście, że następną kategorią będzie muzyka symfoniczna. Tradycyjnie podawajcie w komentarzach swoje propozycje na utwory do konkursu.
WAŻNA PROŚBA:
Jak chcecie wstawić kilka utworów to błagam nie w postaci listy (nawet z linkami) tylko jako pojedyncze komentarze.
WAŻNA PROŚBA NR 2:
Zdecydowaliście, że następną kategorią będzie muzyka symfoniczna. Tradycyjnie podawajcie w komentarzach swoje propozycje na utwory do konkursu.
WAŻNA PROŚBA:
Jak chcecie wstawić kilka utworów to błagam nie w postaci listy (nawet z linkami) tylko jako pojedyncze komentarze.
WAŻNA PROŚBA NR 2:
ulath +40
Dlaczego nikt nie plusuje cebulki z kielbaską i ketchupem? (╯︵╰,)
#gotujzwykopem #jedzenie #kuchnia #jedzzwykopem #gzw #atencyjnymaszynista oraz od dziś wstawiać będę swoje gównowpisy z jedzeniem na #pociongowygotuje
A poniżej przepis na to wykwintne danie kuchni polskiej.
Zapraszam. ʕ•ᴥ•ʔ
Kolega @snipspod22 w swoim wpisie uraczył nas swoją wariacją na temat tego dania. Zdania ekspertów były zgodne i wskazywały na użycie zbyt dużej ilości ketchupu. Było to tam tyle, że Makłowicz mógłby w nim z delfinami pływać. Postanowiłem dla Państwa więc w ten wtorkowy poranek udostępnić przepis na wyśmienite, poprawnie wykonane arcydzieło polskiej gastronomii.
Do dania tego użyłem:
• 229 gram cebuli (4 srednie)
• 96 gram kiełbasy myśliwskiej (dostępna w sieci sklepów Biedronka)
• 38 gram ketchupu pikantnego Kotlin
• szczyptę majeranku
• świeżo zmielony pieprz
Co do składników. Ja dostępną miałem tylko taką kiełbasę, poleca się jednak odrobinę tłustszą lecz wciąż zbitą na tyle mocno aby się na patelni nie rozpadła.
Sam proces przygotowania wg tradycji nakazuje pokroić kiełbasę w plastry i wrzucić ją na rozgrzaną patelnię. Jak zauważyliście nie używam żadnego dodatkowego tłuszczu do przyrządzenia potrawy.
W międzyczasie, gdy kiełbasa się rumieni siekamy cebulę w piórka. Niezbyt cienkie, ale nie nazbyt przesadnie grube. W sam raz. Staram się potem każde rozdzielić, aby lepiej oddały smak na patelni.
Po tym, gdy niemal osiągniemy wymarzony dla siebie stopień wysmażenia kiełbasy (ok. 80% tego co chcemy uzyskać, ale przynajmniej musi nam się ona ładnie zrumienić) dorzucamy cebulę. Przez około 3 minuty dajemy jej oddać soki, nabrać koloru i smaku z wysmażanej wcześniej kiełbasy.
Teraz możemy dać naszą szczyptę majeranku oraz mielony pieprz (3 obroty), aby dopełnić smaku. Całość trzymamy na patelni i smażymy jeszcze dobre kilka minut (około 5-6), a następnie patelnie zdejmujemy z ognia.
Tutaj jest bardzo ważny etap. Dodajemy ketchup gdy danie już się nie smaży. Całość mieszamy razem o oto właśnie upragniony efekt.
406 kcal 31.6 B / 21.3 T / 24.9 WW
Ja podałem w towarzystwie tostów, ale zwykły domowy chleb też będzie świetnym dodatkiem.
Możemy delikatnie ubogacić danie o nowy smak
Osobiście polecam dodać około 10-12 gram (Nie więcej) sosu Sweet Chilli Vitasia dostępnym w Lidlu. Słodycz i pikanteria sosu świetnie będą pasowały nam do potrawy.
To tyle na dziś. W komentarzach znajdziecie więcej zdjęć z przygotowań posiłku.
Smacznego!!!
Wiecej przepisów i dań?
Grochówka Pociongowa
Pociongburger Sylwestrowy vol.1 / vol.2
@WielkiElektronig
A co Wy chcecie od Kotlina? Z dostępnych tutaj ketchupów ten na prawdę jest dobry.
Pegaza nie biorę bo mimo, że smakuje mi w miarę ok to jest w słoiku co nie jest wygodne.