Jak szybko i łatwo przypisać statyczny ip do portu zamiast do maszyny?
Use case: domowy hosting na konkretnym porcie, dwóch prostych apek w kontenerach dockerowych i zablokowanie wszystkich innych portów. Ewentualnie używanie statycznego IP na paru portach (prawdopodobnie tych samych co localhost) ale forwardujac tylko te dwa konkretne do internetu. Chce też zablokować dostęp po SSH czy innych protokołach do maszyny wirtualnej/kontenera.
Nie wiem jak się za to zabrać. Docelowo część maszyn wirtualnych ma być prywatna dostępna tylko po VPN ale też to odcięcie ciężko mi sobie wyobrazić.
@PortowySzczur: Powiedz mi po co "zablokowanie wszystkich innych portów" ? Przecież jak przerzucasz to na jakaś maszynę za NATem (tak zakładam) to i tak inne porty nie będą działać ;D
@brokenik: to jest wiesz, domowy projekt uczenia się na błędach, szukam luk w swoim podejściu. Ale tak, przez port forwarding to prawdopodobnie pójdzie.
TP S.A to typowy żenujący przykład dzikiej prywatyzacji w Polsce. Sprzedalismy całą sieć telefoniczna Francuzom tylko po to by nas doili jak krowy. Tragedia.
Use case: domowy hosting na konkretnym porcie, dwóch prostych apek w kontenerach dockerowych i zablokowanie wszystkich innych portów. Ewentualnie używanie statycznego IP na paru portach (prawdopodobnie tych samych co localhost) ale forwardujac tylko te dwa konkretne do internetu. Chce też zablokować dostęp po SSH czy innych protokołach do maszyny wirtualnej/kontenera.
Nie wiem jak się za to zabrać. Docelowo część maszyn wirtualnych ma być prywatna dostępna tylko po VPN ale też to odcięcie ciężko mi sobie wyobrazić.
#homelab #nodejs #siecikomputerowe
Komentarz usunięty przez moderatora
Ja #!$%@? do prostych rzeczy zatrudniać kobyły, teraz uczą tego na studiach?
Komentarz usunięty przez moderatora