Wpis z mikrobloga

@buntuubuntu: spoko, tylko dajmy juz xpathom umrzeć śmiercią naturalną. Kiedyś starałem się tłumaczyć jak xpathy budować dla osób 'niewtajemniczonych' i doskonale się przekonałem, że prędzej przerzucą się na prostytucje niż będą testy automatyzować z użyciem xpatha. Za mało w artykule jest o css selectors, jest tylko użycie narzędzi czyli droga na skróty bez zrozumienia, a tak jednym zdaniem: odwróciłbym proporcje w artykule bo potencjał jest nie tam gdzie szukałeś
@Tang0: @buntuubuntu: serio XPath jest trudny? :p Ja Wam powiem, że po kilkunastu godzinach jest się z tym bardzo wprawionym - poza tym pozwala budować zaawansowane wyrażenia, których nie dałbym rady CSS selektorem zrobić.
@Tang0: mam akutalnie 7 równoległych projektów testowych (jedna rozbudowana rozproszona apka) od kwietnia zeszłego roku. 85% lokatorów to XPath :) Tyle, że u nas sami seniorzy w automatyzacji (5+ lat expa). Ale pomyślę nad CSS Selectorami i może rozwinięciem wpisu dla bardziej zaawansowanych.

@KamaZZ: Dzięki, jest kierowany do juniorów, bo mi ciągle przychodzą z niedziałającymi lokatorami.

@alpag: nie wiem, dla mnie xpath to normalny sposób przechodzenia po nodach xmla/htmla