Wpis z mikrobloga

Może głupie pytanie, ale dlaczego sól w średniowieczu była tak cenna, białe złoto itd.? Wiadomo, niska podaż przy dużych kosztach wydobycia, strona Wieliczki podaje 7-8 ton rocznie przy udziale 300-350 osób. Tylko dlaczego po prostu nie produkowano masowo soli morskiej co wydaje się prostsze, bezpieczniejsze i dużo wydajniejsze? Nawet ten beznadziejny Bałtyk ma średnio 7 promili. Ale już południowa Europa ma Morze Śródziemne z zasoleniem pięciokrotnie większym.
#historia #pytanie
  • 4
  • Odpowiedz
@Bolszoj sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie. Generalnie sól była stabilnym środkiem płatniczym przy handlu - nie psuła się, nie była prosta w wydobyciu i była używana przy konserwacji jedzenia. Co do drugiej części to nie wiem. Może wymagana ilość surowców na opał do podgrzania solanki była zbyt duża do zysku?
  • Odpowiedz