Wpis z mikrobloga

Czołem Mireczki z #elektronika i #arduino !
Potrzebuję ociupinki natchnienia. Szukam pomysłu na prezent DIY dla mojej dziewczyny. Projektowanie PCB, wytrawianie, lutowanie i podobne rzeczy nie są mi straszne. Dodatkowo miałbym dostęp do lasera i w sumie do wielu narzędzi na których mógłbym działać. Blokuje mnie głównie wyobraźnia bo za cholerę nie mogę wykminić nic bardziej kreatywnego niż miganie LEDkami. Rzućcie jakimś pomysłem, pliska ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PierwiastekZdwoch: Dwa klocki drewniane 15mm i do tego pleksa 5mm wycinasz serca w identycznym kształcie plus robisz podstawę aby serce mogło stać w pionie. W pleksie wycinasz w środku serce i na obwodzie montujesz łańcuch diod na WS2812, najlepiej tych mini (nie 5mm). Po złożeniu masz pionowo stojące serce ze świecącą obwódką w środku. dołóż funkcje włączania dotykowego, ładne powolne animacje, może jakiś układ ESP i np. żeby migało przy
z.....y - @PierwiastekZdwoch: Dwa klocki drewniane 15mm i do tego pleksa 5mm wycinasz...
  • Odpowiedz
Dziękuję bardzo za pomysły!

@MiQ27: kusząca propozycja ale chyba chciałbym jej oszczędzić sytuacji w której wyszło by mi niezłe żenua a ona biedna musiałaby się gimnastykować jakby tu nie nosić i jednocześnie mnie nie urazić ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@zaorany: Serduszko już kiedyś było zrobione więc raczej odpada, ale pomysł z lampką dotykową lampką sparowaną ze smartfonem jest fajny. Myślałem właśnie o czymś co
  • Odpowiedz
@zaorany: W sumie chyba masz rację. Efekt ognia w drugiej wygląda całkiem fajnie. Tutaj można by było wykorzystać zmianę trybów świecenia za pomocą telefonu. A przychodzi Ci coś do głowy związane z tym co napisałem o wyświetlaniu czegoś lub coś w tym rodzaju zdalnie? Wiem, że głupio się uparłem z tym, ale kiedyś gdzieś mi się rzucił w oczy jakiś projekt który wykorzystywał chyba kody QR i nie pamiętam jak
  • Odpowiedz
@PierwiastekZdwoch: im mniej rzeczy podłączonych do internetu tym lepiej i bezpieczniej. wystarczy tylko sparowanie z siecią lokalna. Co do funkcji wyświetlacza: masz tu tak naprawdę siatkę diod na walcu, co prawda z rozmyciem ale jakieś proste animacje można wykonać na zdarzenia z telefonu, powiadomienia, budzik, obsługę funkcji głosowych, VU meter. Np. wysyłasz jej na messengera wiadomość, a w lampce zaczyna przewijać się czerwone serduszko, że powiadomienie od ciebie. Kwestia wyobraźni
  • Odpowiedz