Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#wifi #internet #kiciochpyta #elektronika #meshnet

Przenoszę uslugi z jednej sieci komórkowej (Play) do drugiej (Tmobile). W pakiecie otrzymam internet bez limitu, bez względu na to w jakim pasmie będę siedział. Oferta Tmobile na router 4G z meshem jest dość słaba, bo raptem 1 modem do wyboru i Dlink Covr.
Czy ktoś ma podobną sieć u siebie, lub jest w stanie coś doradzić i polecić sensowny sprzęt? Mnóstwo na rynku routerów i urządzeń mesh w różnych cenach. Szukam czegoś że średniej półki. Wymagania to najważniejsze, że musi mieć minimum 4 złącza rj45.
Z góry wielkie dzięki.

Mam sprzed kilku lat router HUAWEI CPae B593, pytanie czy jest sens zmieniać, czy dokupić tylko przekaźniki sygnału.
  • 8
  • 0
@dktr: mesh nie ma na celu pokrycie całego domu silnym sygnałem WiFi? Jeśli nie, to może być jakieś inne rozwiązanie, natomiast święcie jestem/byłem przekonany, że do tego właśnie to służy...
A taki jest mój cel, dobry sygnał WiFi w całym domu.
Router będzie stał na strychu, gdyż tam schodzą mi się złącza rj45.
@dr_Acula: Jak masz duży dom to robisz instalacje kablową. I wieszasz odpowiednią ilość AP tak aby pokryć sygnałem miejsca na których ci zależy. Ja przeważnie instaluję unifi, potem jakiś router na którym ogarniam NAT,dhcp,firewall itd - przeważnie daje tam mikrotika.
  • 0
@dktr: mam instalację kablowa. Internet radiowy. Urządzenia połączone po lanie. Natomiast jak pisałem, zmieniam na internet lte. Obecny router na którym stoi radiówka, nie pokrywa mi całego domu. Dlatego też będę potrzebował nowego routera z kim 4 x rj45 i albo repeatery albo mesh, aby do urządzeń mobilnych był wystarczający zasięg sieci WiFi.
@dr_Acula: dałeś sobie wcisnąć routerek mobilny bez lan'a do domu? Jak ma choć jedno to stawiasz tam gdzie masz dobry sygnał i podpinasz do sieci, tam gdzie stał stary router wpinasz switch. AP'ki stawiasz tam gdzie potrzebne jest wifi.
  • 0
@wypokowy_expert: nie rozumiesz... Mobilny router to jakiś staroć z szafki, mam na myśli Huawei. Cały LAN pracuje teraz bodajże na tplinku. Który ma dość #!$%@? zasieg sygnału wifi. Rezygnując z netu radiowego, oddaję tplink również. Zostaję więc że starym huawei, sprzed kilku lat. I dlatego szukam nowego routera z 4 x LAN i mocnym sygnałem, który pokryje mi dom, lub zwykły router plus ap lub mesh.

Wychodzi więc na to, że
mocnym sygnałem

@dr_Acula: Nie ma czegoś takiego, moc ogranicza prawo, a nawet jakbyś znalazł jakiś mocniejszy to i tak by to gówno dało, bo urządzenia klienckie też mają ograniczoną moc i to zwykle bardziej niż te dozwolone 100mW.

A co do routera to najpierw byś musiał sprawdzić co do Ciebie dolatuje, choć i tak do domu to bym raczej szedł najlepiej w wyniesione CPE jeśli da się złapać lte2600, tylko ze