Wpis z mikrobloga

Pytanie, w jaki sposób uczycie się grać na gitarze?
U mnie sprowadza się to do ćwiczeń (palcowania, pajączki itp) a następnie piosenka wedle tabów.
Zupełnie nie jestem w stanie wykminić dźwięków, grać po nutach itd. Przez co - jeśli nie gram piosenki min miesiąc - ucieka odrazu.
Czy macie fajne źródła w internecie, które fajnie wyjaśniają także taką 'muzyczną' część gry a nie tylko siermiężne powtarzanie tabów? Dzięki!
#naukagrynagitarze #gitara
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ze słuchu ćwiczę, tam tych pajaczkow to mało. W sensie puszczam sobie piosenkę która mi sie podoba i próbuje grać linię

@Syn_Edwarda: Można to przyspieszyć znając nieco teorię. Szczególnie przydatne u tych, którzy nie mieli okazji wyćwiczyć słuchu za młodu
  • Odpowiedz
@jackieboy: Jak poczujesz, że już się niczego nowego nie uczysz, stoisz w miejscu i chcesz się rozwijać, to sięgaj po teorię. Wcześniej to nie ma sensu. Uważam, że najpierw trzeba wycisnąć maksa z samouctwa, osiągnąć swobodę i przyjemność z prostych rzeczy, a dopiero potem przejść do teorii. Teoria bardzo pomaga przejść dalej, ale nie ukrywajmy - tutaj kończy się w dużym stopniu przyjemność i zaczyna praca ;) Dlatego jak ktoś
  • Odpowiedz
@pablosik: Dzięki za strony. Sam polecam guitarzero2hero - idealne opracowania jak dla mnie. Bardzo przejrzyste. Szkoda, że mało klasyki a dużo piosenek dla nastolatków.

Z mojej strony mam za mało teorii i podstawy. Nie mam szans na wykminienie jak zagrać głupią kolędę, które każdy zna na pamięć od zawsze.
  • Odpowiedz
@jackieboy: Możesz zastosować pewien trick, który był ładnie opisany w kwadrans dla gitary.
1. Zobacz sobie akordy np na chordify
2. Przełóż je na wersję barre
3. Poznaj tonację utworu
4. Improwizuj przechodząc pomiędzy arpeggio oraz skalą pamiętając że musi je łączyć główny dźwięk akordu, który w danym momencie się zaczyna
  • Odpowiedz
@jackieboy: Co do samych akordów. W muzyce popularnej zwykle progresje akordowe są bardzo proste i powtarzalne, więc po paru sztukach powinieneś załapać o co chodzi. Możesz tez poszukać gotowców jakie akordy grać dla danej tonacji. Potem jamuj te różne progresje, samo po pewnym czasie wejdzie.

PS. Nie polecam uderzać w jazz na tym etapie bo cię przeżuje i wypluje ;)
Chociaż ja przyznam, że jak zatrzymałem się w progresie to
  • Odpowiedz
@jackieboy próbuj grać że słuchu, nieważne na jakim etapie jesteś. Zaczynaj nawet od prostych melodii, próbuj wciskać losowe dźwięki aż trafisz ten właściwy. Z czasem będziesz na czują wiedział gdzie szukać jakiegoś dźwięku.
Pomagaj sobie tabami, ale staraj się zagrać melodie sam a potem porównuj. Jak grasz z tabów to nie bierz ich za nieomylne, słuchaj czy to co grasz brzmi tak jak oryginał. Jak będziesz słyszał, że gdzieś coś brzmi
  • Odpowiedz
@meshack: mega komentarz - dziękuje! Boje się, że przychodzi mi ciężko ze słuchu łączyć dźwięki, że brak mi słuchu. Szczególnie widziałem to jak starałem się weryfikować stroik gitarowy z dźwiękami z youtuba. Ale będę próbował - dzięki!
  • Odpowiedz
@jackieboy próbuj, na początku jest trudno, ale szybko idzie, ja gram trochę ponad 2 lata, wiadomo, że nie od razu zacząłem próbować ze słuchu, powiedziałbym że pierwsze próby z półtora roku temu podjąłem, a teraz ze słuchu gram jakieś niezbyt skomplikowane solówki, bez problemu ogarnie większość rytmicznych gitar na słuch, o ile nie ma tam jakiś dzikich rzeczy, jak akordów z septymami, nonami itp. Ostatnio wrzucałem tu swój cover guile theme
  • Odpowiedz