Wpis z mikrobloga

Słuchajcie jak to jest teraz z rękojmią? Czy po wymianie produktu na nowy otrzymujemy 2 lata ponownej rękojmi czy wymiana urządzenia na nowy nie wydłuża w żaden sposób okresu 2 letniego? Jeśli tak to jednak gwarancja korzystniejsza - przy wymianie dostaniemy kolejny rok czy tam ile ma producent.
#rekojmia #gwarancja #prawo #prawokonsumenckie
  • 11
  • Odpowiedz
@MZ23: Jeżeli chodzi o gwarancja to decydują zapisy w regulaminie gwaranta, najczęściej jest to producent, ale nie zawsze. Polskie prawo nie reguluje kwestii gwarancji.

Nie wiem czy coś się zmieniło w tek kwestii w ciągu ostatnich 2 lat, ale wcześniej prawo nie regulowało sytuacji wymiany towaru i rozpoczęcie od nowa okresu rękojmi. Większość sprzedawców nie robiła tego. Wymiana nie powodowała nowego biegu rękojmi. W mojej ocenie wyjątkiem są sytuacje kiedy
  • Odpowiedz
@MZ23: czytaj ze zrozumieniem kolego, a zwłaszcza materiały do których sam się odwołujesz . Już w drugim zdaniu masz napisane, że gwarancja jest to DOBROWOLNE oświadczenie producenta. Sam GWARANT określa czy gwarancja w ogóle jest. Może jej nie być. Jeżeli jest to sam określa jej zakres. Gdzie tam masz że prawo coś wymusza w kwestii gwarancji ?
  • Odpowiedz
Gdzie tam masz że prawo coś wymusza w kwestii gwarancji ?

@szefol13: oczywiście, że wymusza, bo przepisy określone w KC odnośnie gwarancji nie są dyspozytywne więc w tym zakresie gwarant nie może oferować warunków mniej korzystnych niż przewiduje prawo.
  • Odpowiedz
@szefol13: Art. 581 [Bieg terminu]
§ 1. Jeżeli w wykonaniu swoich obowiązków gwarant dostarczył uprawnionemu z gwarancji zamiast rzeczy wadliwej rzecz wolną od wad albo dokonał istotnych napraw rzeczy objętej gwarancją, termin gwarancji biegnie na nowo od chwili dostarczenia rzeczy wolnej od wad lub zwrócenia rzeczy naprawionej. Jeżeli gwarant wymienił część rzeczy, przepis powyższy stosuje się odpowiednio do części wymienionej.
§ 2. W innych wypadkach termin gwarancji ulega przedłużeniu o
  • Odpowiedz
  • 0
@szefol13: A czy ja wspomniałem o tym, że gwarancja nie jest dobrowolna? Pisze o tym co wymusza czyli, że na przykład po wymianie urządzenia na nowy gwarancja jest przedłużana na kolejny okres. I pytam o okres obowiązywania rekojmi. Po co wytykasz mi „błędy” w sprawie o której nie piszę?

„Ważne! Jeżeli w oświadczeniu gwarancyjnym nie określono okresu ochrony, przyjmuje się, że wynosi on 2 lata – licząc od dnia, w
  • Odpowiedz
@Adams_GA: OK, tylko że wcześneij jest Art. 577. § 4. Jeżeli nie zastrzeżono innego terminu, termin gwarancji wynosi dwa lata licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana.

Gwarant określa okres gwarancji na 1 miesiąc lub 7 dni lub 0 dni i gwarancji nie ma
  • Odpowiedz