Jak w windowsie 10, w eksploratorze plików wyeksportować pliki z jednym konkretnym rozszerzeniem ze 100 folderów naraz?
Mam parę setek folderów, w folderach są dwa typy plików. Potrzebne są mi tylko pliki z konkretnym rozszerzeniem. Jak je wyciągnać z tych wszystkich folderów naraz?
@Koliat: to nie jest takie łatwe kiedy masz 5 tysięcy plików w tym 2500 dubli z (1) w nazwie. Kiedy sortuje po nazwie to co drugi plik to właśnie ten (1) w nazwie.
@pycc: wyszukaj w eksploratorze ciąg znaków "(1)" - wtedy powinieneś mieć tylko te pliki które mają w nazwie "(1)" poza tym jesteś pewien że to duplikaty są? Mają różna wielkość
@pycc: Włącz sobie tryb miniaturek i popatrz czy aby na pewno to są duplikaty, bo jak dla mnie to wpakowałeś dwa kompletnie inne zestawy w jeden folder i wszystko pomieszałeś.
@Koliat: @supra107: Tak, jestem pewien. To są zdjęcia z iphone'a eksportowane przez google photos. Plik z normalną nazwą to normalne zdjęcie, a to z (1) w nazwie to to samo zdjęcie tylko w wersji "Photo live" - czyli taki gif. Windows nie otwiera tego typu zdjęć.
@pycc: W mojej konfiguracji Total Commandera wpisałbym po prostu "*(1)", zaznaczył wszystko i usunął. Ale tak na czysto opcja jest taka: Zaznacz>Zaznacz grupę...>Wpisujesz "*(1)*" bez cudzysłowów, klikasz OK, i usuwasz. Takie zapytanie zaznacza wszystkie pliki w których zawarty jest ciąg znaków "(1)", bez znaczenia gdzie on się znajduje i jakie rozszerzenie ma plik. Trochę bardziej detalicznym zapytaniem byłoby "*(1).heic", czyli wszystkie pliki HEIC, których nazwa kończy się ciągiem "(1)".
Nasz specjalista od wszystkiego. Od kolei, od dziennikarstwa, od wojny, od rigczu. On widział to już dwa lata temu swoim przenikliwym plebejskim umysłem.
Mam parę setek folderów, w folderach są dwa typy plików. Potrzebne są mi tylko pliki z konkretnym rozszerzeniem. Jak je wyciągnać z tych wszystkich folderów naraz?
#informatyka #windows10
Zrobiłem to za pomocą total commandera.
Teraz problem jak usunąć pliki zawierające "(1)" w nazwie?
źródło: comment_1586553953wXg8e9OLDIRx4ypLiJDtsP.jpg
PobierzSpójrz na załaczone zdjęcie. Potrzebuję usunąć te pliki z (1). Nie wiem jak.
źródło: comment_1586554246aAwoRVHB9e687uhptdBP0s.jpg
Pobierz@Koliat: @supra107: Ok, zadziałało. Dzięki za pomoc.