Aktywne Wpisy

ProwojMiliten +272

Krupier +170
Jestem już w tym wieku, że bardziej niż gadżety i ciuchy cieszy mnie kupno taczki. XD
Wjechał bolid na działeczkę. (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
#ogrodnictwo #dzialka #rod #rosliny #czujedobrzeczlowiek
Wjechał bolid na działeczkę. (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
#ogrodnictwo #dzialka #rod #rosliny #czujedobrzeczlowiek
źródło: temp_file6160059313010211233
Pobierz

A konkretniej:
Czego powinienem się nauczyć/co przeczytać żeby dane z kilkunastu domowych sensorów które będą podpięte do #arduino wyświetlić na stronie www w lokalnej sieci LAN? Nic z tego, co zrobię nie chcę pchać w sieć WAN, bo bywało, że i tydzień nie miałem netu. Chcę sprawdzać jaka jest temperatura w piecu, czy nie zapomniałem zablokować drzwi kuchennych, etc.
Stary jestem (lvl 5+) więc nie chcę się w to jakoś super angażować. Podstawy elektroniki i IT ogarniam, zaplecze techniczne raczej mam.
P.S. Samo wprowadzenie programów i "kabelkologię" od arduino i podobnych modułów ogarniam, robiłem sobie na nim prostą wersję ambilight.
Ja pewnie bym postawił Domoticza na Rpi by to zbierał i zarządzał z jednego miejsca.
Co do mqtt na raspberry to jest fajne narzędzie jak node red - a mozna tam tez ladnie wyklikac dashboard z tych czujek wiec nawet nie trzeba stawiac wlasnej strony
Da się w tym Domoticzu / mqtt /node red w miarę wygodnie zarządzać zdarzeniami? Np. Jeżeli po godzinie 19 którekolwiek drzwi są otwarte, to wystawia poziom wysoki na jakimś wyjściu FIZYCZNYM by włączyć lampkę informującą/alarm albo popchnąć alarm telefoniczny (który mam)? Albo zdalnie wyłączyć piec?
A mqtt to tylko protokol do przesylu danych, to nie ma zadnego interfejsu. To trochę jak sms.