Wpis z mikrobloga

@Tom458: @villain: no właśnie tego shorta nie rozumiem... powiedzmy cena btc jest 7000, a koleś pisze, że jest short na 6500 i jak spadnie do tego poziomu to się cieszy, że zarobił... jakim cudem to się technicznie dzieje? jakaś opcja jest na giełdach?
  • Odpowiedz
@ponuryrolnik: przeczytaj info z linka. shorty opierają sie na pożyczkach, gdzie oddajesz po określonej z gory ilości. jak pozycze od ciebie 1000szt po 7000zl, sprzedam je natychmiast po 7000,zl cena spadnie, ja kupie 1000szt po 6500zl, oddam ci to co pożyczyłem (czyli 1000szt), to jestem 500zl do przodu, bo o tyle taniej kupiłem
  • Odpowiedz
@ponuryrolnik: short i long grany jest z dźwignią. Np. Dźwignią x10 zarabiasz lub tracisz razy dziesięć. Czyli obstawiasz short powiedzmy prz cenie 7000 z dźwignią x10. BTC spada do 6500. Masz zainwestowane 1 btc Twój zarobek to 500x10.Co daje Ci 5000.Tak po chłopsku. ( ͡° ͜ʖ ͡°)Ale jak pójdzie na 7700 to zostajesz z niczym.
  • Odpowiedz
@ponuryrolnik: gdy shortujesz to pożyczasz od giełdy jakąś ilość btc które system sprzedaje i tym samym otwiera ci kontrakt shorta. Potem jak cena zejdzie w dół możesz zamknąć ten kontrakt co spowoduje wykup tej samej ilości btc po niższej cenie (więc zostanie ci nadwyżka, bo odkupujesz btc taniej niż sprzedałeś i ta różnica idzie dla ciebie).

Long działa analogicznie tyle, że otwierając kontrakt longa wykupujesz btc. Potem jak cena pójdzie
  • Odpowiedz
@StayOut: już coś zaczyna świtać. ale nie będę się w to bawił. wcześniej wydawało mi się, że long to jak kupujemy btc i dłuuuugo trzymamy aż urośnie xD nadal tego nie rozumiem do końca, to chyba czysta spekulacja, za dużo w tym hazardu. tak jakbyśmy obstawiali orzeł czy reszka analizując jakieś wykresy co jest bardziej prawdopodobne...
  • Odpowiedz
@ponuryrolnik: to co myślałeś wcześniej to jak sam kupisz normalną transakcją i sobie będziesz trzymać na portfelu. Przy dźwigni (long albo short) pożyczasz jakąś kwotę od giełdy, często na jakiś mnożnik jak chcesz więcej zarobić (ale bardziej ryzykujesz). Jeśli nie rozumiesz analizy technicznej i kupujesz/sprzedajesz w ciemno to owszem to czysty hazard.
  • Odpowiedz