Jak podłączyć głośnik BT do telewizora, który nie ma ani Bluetooth ani wyjścia Jack? W głośniku mam tylko Jack, w telewizorze chinche, HDMI i wyjście optyczne, picrel. Mam kabel 2xRCA->Jack i nie działa (za słaby sygnał?). Jest w ogóle opcja żeby podłączyć to w trybie Optyczne->Jack jakąś przejściówką? #elektronika #telewizory #pytanie #elektroda
@Lacik: Te chinch'e które tam masz to jest wejście a nie wyjście audio. Na allegro masz pełno konwerterów z optycznego na analoga. Pewnie jak poszukasz to i znajdziesz nadajnik BT z wejsciem optycznym np takie coś
@nielubieludzi: to mu nic nie da bo to jest IN a nie OUT. Jedyne co to bawić się z konwerterami albo wyciągającymi audio z HDMI (ale wtedy TV bez dźwięku) albo właśnie z digital out na BT.
@Lacik: Weź pod uwagę, że na BT może być spore opóźnienie na tańszych głośnikach i zależnie czy telewizor ma w ustawieniach przesunięcie dźwięku może się rozjeżdżać.
@Lacik: poszukaj z boku telewizora gniazda na słuchawki. Jak wystartujesz z małej głośności tego wyjścia to jest szansa że zadziała, albo może nawet w ustawieniach telewizora będzie jakaś opcja do tego.
@MiQ27: W nowych TV na tych pinach jest audio tylko z tunera w telewizorze, przy wybraniu HDMI jest głucho, ostatni TV w którym miałem analogowe audio na złączu euro to stara plazma panasonica.
@MiQ27 o, git, dzięki! Czy w takim razie kupno SCART->JACK załatwi mi sprawę? Tak, mam 2x męski Jack. Pytanie jeszcze czy telewizor nie zgłupieje i rozpozna, że wyjściem ma być tylko audio bez video?
@dktr: w każdym telewizorze jest gdzieś analogowy sygnał audio, bo on idzie potem na wzmacniacz głośnikowy. Nawet, jeśli do tv sygnał idzie przez HDMI. Jeżeli ten sygnał nie trafia przy okazji na eurozłącze to jest kwestia oszczędności na projekcie a nie problemów technicznych.
@Lacik: tak jak tu właśnie dyskutujemy - to może zadziałać, ale pewności nie ma.
Mam kabel 2xRCA->Jack i nie działa (za słaby sygnał?). Jest w ogóle opcja żeby podłączyć to w trybie Optyczne->Jack jakąś przejściówką?
#elektronika #telewizory #pytanie #elektroda
@Lacik: Weź pod uwagę, że na BT może być spore opóźnienie na tańszych głośnikach i zależnie czy telewizor ma w ustawieniach przesunięcie dźwięku może się rozjeżdżać.
Komentarz usunięty przez autora
@Lacik: tak jak tu właśnie dyskutujemy - to może zadziałać, ale pewności nie ma.
https://www.morele.net/adapter-av-assmann-digitus-hdmi-audio-extraktor-in-hdmi-jack-out-1x-3-5mm-audio-jack-1x-toslink-spdif-4k-integrated-hdmi-amplifier-20m-ds-40132-945480/
@MiQ27: W tych nowych to już tylko na głośniku. Widziałem już scaloną końcówkę mocy w klasie D z wejściem i2s