Wpis z mikrobloga

Czy ktoś widział jakiś sensowny plan na długoterminowe działania w związku z #koronawirus? Epidemii nie uda się w Europie zatrzymać jak w Chinach i tylko w nieskończoność będziemy mieli po 100-1000-10000 zarażeń dziennie. A przy obecnych restrykcjach gospodarczo tego nie przetrzymamy dłużej niż 1-2 miesiące... #gruparatowaniapoziomu ?
  • 11
  • Odpowiedz
@darkelf: jakiegokolwiek. Realne analizy pomysłów typu kwarantanna w trybie tygodnie bez kwarantanny/z kwarantanną 1/3, albo izolacja tylko osób starszych, osób w grupach ryzyka i ich domowników i pozwolenie pozostałym "przechorowania".
  • Odpowiedz
@SctSc: Jedyny do tej pory działający plan to:
1. wszyscy noszą maski
2. wszyscy z jakimikolwiek objawami i chętni mogą się przetestować na życzenie
3. wszystkich pozytywnie przetestowanych kompletnie izolujemy
4. wszystkich z którymi pozytywnie testowani mieli lub mogli mieć kontakt szukamy i testujemy (setki lub tysiące osób w okolicy chorego)
5. zakazać dużych skupisk ludzi i tylko minimalnej ilości potrzebnych jak szkoły,
  • Odpowiedz
@abraca: właśnie realność skutecznych kroków 2-4 przy ogólnej wydajności np. polskich służb wydaje się znikoma. Jak dla mnie 1. to powinna być akcja społeczna, wszyscy powinniśmy zakrywać twarz - w tej chwili może 10% społeczeństwa to robi, to za mało
Jakby wszyscy maski nosili, myślę, że gospodarka może wrócić do +- normy, może poza pubami/koncertami. Ale nawet galerie czy sklepy typu empik/leroy mogłyby działać.
Jak teraz o tym myślę, koszt
  • Odpowiedz
@SctSc: 2 i 4 są bardzo trudne i wymagają dobrej organizacji od rządu. U nas te punkty nie istnieją (pkt 3 zresztą też - chory to siedź pan w domu, rodzina nie ma kwarantanny nawet) i nie dadzą rady wprowadzić.

Jak teraz o tym myślę, koszt maseczek dla wszystkich wydaje się wielokrotnie niższy niż efekty gospodarcze zamknięcia wszystkiego...

@SctSc: Maski szyją ludzie po domach, wystarczy płachty tej flizeliny
  • Odpowiedz
Epidemii nie uda się w Europie zatrzymać jak w Chinach i tylko w nieskończoność będziemy mieli po 100-1000-10000 zarażeń dziennie

@SctSc: Niemcy mają plan, chcą zalać kraj (albo i całą Europę testami) - chcą za miesiąc robić 200 000 testów dziennie! w tydzień chcą robić tyle testów ile inne państwa zrobiły od początku epidemii)
Z takim podejściem da się wyłapać wszystkich chorych w sensownym czasie

Tak przy okazji, widać dziwne
  • Odpowiedz