Wpis z mikrobloga

#pieczzwykopem #kiciochpyta #pytaniedoeksperta
Mirki potrzebuje porady dotyczącej pieczenia chleba:
Wczoraj upiekłem swój 1 chleb:
Skład:
- 700 gram mąki pszennej
- 25 gram świeżych drożdży
- 500 ml wody 35 - 40 stopni C
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- pieprz
Z swoich składników dodałem:
- 20 gram siemienia lnianego
- 20 gram pestek słonecznika
- 20 gram sezamu

Chleb w smaku wyszedł zarąbisty a na ciepło to w ogóle bajka.
Ale chleb ma "dziury" chyba są to pęcherzyki powietrza, to nie jest jakiś wielki problem - ale byłoby ideolo jak by w całej swojej objętości był taki zwarty. Jak taki efekt osiągnąć ? Może źle ciasto wyrobiłem, może trzeba potem postukać brytfanką o blat ? może złe proporcje składników ?
Jakieś protipy ?
  • 6
  • Odpowiedz