Aktywne Wpisy
Luminarz_Osobisty +2199
njdnsjdnjs +112
Tak sobie myślałam o sprawie z WuDwaKa i doszłam do wniosku, że jest teraz jakaś epidemia samotności. I nie chodzi o hasztag przegryw, bo i na innych social media widziałam poruszaną tę kwestię. I nie wiem, czy to zawsze tak było i teraz ludzie o tym mówią, czy faktycznie coś jest na rzeczy. Mam wrażenie, że każdy patrzy tylko na siebie i z jakiegoś nieświadomego strachu #!$%@? przed innymi. Znajomości są takie
Tldr: co zrobić z gliniastym podłożem przed domem żeby na środku mieć trawnik a z boku żywopłot i na końcu kilka drzewek?
Przed domem mam twardą ziemię przypominająca glinę. Wykopałem dzisiaj około południa dół 40x40cm o głębokości 70cm i cały czas gliniasta ziemia aż ruda na samym dole i wilgotna mimo suszy. Dół zalałem wodą i po 30min wsiąkło może kilka centymetrów a do wieczora i tak stała w nim woda.
Gleba względem tarasu jest trochę niżej więc i tak muszę podnieść ją o około 15cm.
Czy prawidłowym rozwiązaniem jest wysypanie 10cm żwirku 8mm, następnie wymieszanie go z tą gliną żeby ją rozbić, po czym przywiezienie około 5cm ziemi ogrodowej? Czy może źle myślę i narobię tym więcej szkody niż pożytku?
Nie wiem jak z kałużami.
Zdjęcie trochę kiepsko oddaje kolory ale mniej więcej tak to wygląda. Miejscami mam te 10cm piasku ale w większości od razu zaczyna się te gliniaste coś.
@PawelW124: na tak twardej, gliniastej glebie nie ukorzeni się. A jak przyjdą deszcze, to ją po prostu spłucze.
Na samo gliniaste podłoże jeszcze nikt nie poradził.