Wpis z mikrobloga

#ogrodnictwo #ogrod #trawnik #budowadomu

Tldr: co zrobić z gliniastym podłożem przed domem żeby na środku mieć trawnik a z boku żywopłot i na końcu kilka drzewek?

Przed domem mam twardą ziemię przypominająca glinę. Wykopałem dzisiaj około południa dół 40x40cm o głębokości 70cm i cały czas gliniasta ziemia aż ruda na samym dole i wilgotna mimo suszy. Dół zalałem wodą i po 30min wsiąkło może kilka centymetrów a do wieczora i tak stała w nim woda.

Gleba względem tarasu jest trochę niżej więc i tak muszę podnieść ją o około 15cm.

Czy prawidłowym rozwiązaniem jest wysypanie 10cm żwirku 8mm, następnie wymieszanie go z tą gliną żeby ją rozbić, po czym przywiezienie około 5cm ziemi ogrodowej? Czy może źle myślę i narobię tym więcej szkody niż pożytku?
  • 9
Jak urośnie trawa to nie będzie pękać i robić

@PawelW124: na tak twardej, gliniastej glebie nie ukorzeni się. A jak przyjdą deszcze, to ją po prostu spłucze.
Na samo gliniaste podłoże jeszcze nikt nie poradził.
via Android
  • 0
@NaCl zaorane narazie. W międzyczasie zrobiłem dziurę na zbiornik na deszczówkę i przekrój ziemi pokazał, że w sumie nie tak dużo tej gliny jest. Czekam na piasek, którym rozluźnie tę warstwę i potem z 5cm podsypie dobrej ziemi pod ogród.