Wpis z mikrobloga

Mordeczki, pomocy potrzebuję przy ESP8266 (programowanie w C) oraz w NodeJS. Chciałem zrobić projekt i potrzebuję by ESP8266 wysyłał mi co jakiś czas (kilkadziesiąt ms) dane do laptopa (na którym będzie działał NodeJS i hostował stronkę).
Rozmyślam nad różnymi technikami (czy to ajax, czy inne). Najbardziej rozmyślam o tym by przesłać jako zwykłe zapytanie po http (POST czy GET), ale nie mam pojęcia jak to napisać na ESP8266 i jak odebrać to na NodeJS.
Czy ktoś byłby w stanie mi pomóc? Czytam masę stronek już o tym, ale wciąż mam mega problem jak się za to zabrać. Cały projekt mam w głowie, pomysł też, ale nie mogę ruszyć z uwagi na problem przesłania kilku informacji z ESP8266 na NodeJS. Już lekko mnie to demotywuje :/

Może ktoś ma jakiś gotowy kod, działający przykład? Byłbym mega wdzięczny.

#nodejs #nodemcu #esp8266 #programowanie #javascript #jezykc #webdev
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

na którym będzie działał NodeJS i hostował stronkę

@MisiekD: Ja to na serwerach mam PHP. ESP łącząc się do sieci wysyła zwykłe zapytanie GET http://adres.serwera/plik.php?dane=xxxx na serwerze plik.php odbiera te dane i wrzuca do bazy. A potem to już robisz se z tym co chcesz. Programuje wszystko pod ArduinoIDE. Tak wygląda kawałek kodu urządzenia którego zadaniem jest odebranie RDS'u z radia FM i przekazanie go na serwer.
dktr - > na którym będzie działał NodeJS i hostował stronkę

@MisiekD: Ja to na ser...

źródło: comment_1585259701Xoal1GjxfFlp4sd5tonVxZ.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@dktr: to nieźle. Ja mam zamiar zrobić coś podobnego, ale NodeJS zależy mi, by odświeżanie u wszystkich klientów było w czasie rzeczywistym, a to właśnie umożliwi mi NodeJS.
A byłbyś w stanie podesłać kod odpowiadający za zapytanie z ESP do serwera w PHP? Może to mi coś pomoże :)
  • Odpowiedz
@MisiekD: Ale NodeJS nie jest w ogóle do tego potrzebne. Aby odświeżyć zawartość jakiegoś elementu na stronie wystarczy kilka linijek zwykłego JS - XMLHttpRequest(); Ale to już na sam koniec. To co pokazałem to jest kod na który działa na ESP. Pytając plik esp_rds.php który jest na serwerze jest on wykonywany więc może przy okazji zrobić zapis do bazy i ten sam serwer może też hostować stronę z wynikami pomiarów.
  • Odpowiedz
@dktr: Hmm... Też niezłe z tym XMLHttpRequest. Słyszałem o tym przy odświeżaniu na żywo przy ESP8266. Jednak chyba zaryzykuję na NodeJS. Chciałbym się też tym trochę pobawić. Technologia jest bardzo ciekawa. I też będzie sporo animacji, więc musiałbym się pewnie sporo posiłkować zapewne z AJAXem (z użyciem PHP).

Swoją drogą, świetna stronka z monitorowaniem zasilania/temperaturą, itd. To Twoja robota? :) Jakim urządzeniem mierzysz pobór energii?
  • Odpowiedz
@dktr:

Btw. i tak dzięki za pomoc z tym GET. Zaraz to u siebie postawię i będę się bawił. Ogólnie chciałem zrobić to na socketach w NodeJS.

Jeszcze takie pytanko odnośnie tematu - co jaki czas ESP łączy się do sieci i wysyła zapytanie GET?
  • Odpowiedz
@MisiekD: To zależy który co ma wysyłać. W zasilanych bateryjnie co kilka minut, przy zasilaniu sieciowym to i co 1sek. Przeważnie programuje je tak że przy wysyłaniu get'a z wynikiem pomiaru przy okazji odbierana jest zmienna z ilością czasu do kolejnego wysłania - więc mogę to kontrolować z poziomu serwera bez przeprogramowywania ESP.
  • Odpowiedz
Tak moje. Energię mierzę wskaźnikami ORNO. Tu trochę o tym napisałem ;)

@dktr: kuźwa, grubo xD
Ale idea piękna, podziwiam ;) Myślę o czymś podobnym jak będziemy fotowoltaikę podłączać ;)
  • Odpowiedz
U mnie już się skręca 25kW. Także dojdzie jeszcze kilka wykresów, a że będzie tam solaredge z optymalizatorami a mam już rozkminione api to będzie wykres dla każdego panela ;)

@dktr: no mega jest, robi wrażenie. Możesz się pochwalić jak będzie działać, z chęcią zobaczę, może mnie zainspiruje ;) Ale i tak szanuję za chęci haha
  • Odpowiedz