Aktywne Wpisy

pumpspray +822
Zdjęcia, które moja głowa traktuje jako błąd w symulacji
#matrix
#matrix
źródło: temp_file682579874090896828
Pobierz
bury256 +323
Na komisach same igły :)
#motoryzacja
#motoryzacja
źródło: temp_file570651546936781814
Pobierz

Rozmyślam nad różnymi technikami (czy to ajax, czy inne). Najbardziej rozmyślam o tym by przesłać jako zwykłe zapytanie po http (POST czy GET), ale nie mam pojęcia jak to napisać na ESP8266 i jak odebrać to na NodeJS.
Czy ktoś byłby w stanie mi pomóc? Czytam masę stronek już o tym, ale wciąż mam mega problem jak się za to zabrać. Cały projekt mam w głowie, pomysł też, ale nie mogę ruszyć z uwagi na problem przesłania kilku informacji z ESP8266 na NodeJS. Już lekko mnie to demotywuje :/
Może ktoś ma jakiś gotowy kod, działający przykład? Byłbym mega wdzięczny.
#nodejs #nodemcu #esp8266 #programowanie #javascript #jezykc #webdev
@MisiekD: Ja to na serwerach mam PHP. ESP łącząc się do sieci wysyła zwykłe zapytanie GET http://adres.serwera/plik.php?dane=xxxx na serwerze plik.php odbiera te dane i wrzuca do bazy. A potem to już robisz se z tym co chcesz. Programuje wszystko pod ArduinoIDE. Tak wygląda kawałek kodu urządzenia którego zadaniem jest odebranie RDS'u z radia FM i przekazanie go na serwer.
źródło: comment_1585259701Xoal1GjxfFlp4sd5tonVxZ.jpg
PobierzA byłbyś w stanie podesłać kod odpowiadający za zapytanie z ESP do serwera w PHP? Może to mi coś pomoże :)
Swoją drogą, świetna stronka z monitorowaniem zasilania/temperaturą, itd. To Twoja robota? :) Jakim urządzeniem mierzysz pobór energii?
Btw. i tak dzięki za pomoc z tym GET. Zaraz to u siebie postawię i będę się bawił. Ogólnie chciałem zrobić to na socketach w NodeJS.
Jeszcze takie pytanko odnośnie tematu - co jaki czas ESP łączy się do sieci i wysyła zapytanie GET?
@dktr: kuźwa, grubo xD
Ale idea piękna, podziwiam ;) Myślę o czymś podobnym jak będziemy fotowoltaikę podłączać ;)
źródło: comment_15852616255J51PvuDljAH0Rn3q1qG6k.jpg
Pobierz@dktr: no mega jest, robi wrażenie. Możesz się pochwalić jak będzie działać, z chęcią zobaczę, może mnie zainspiruje ;) Ale i tak szanuję za chęci haha