Wpis z mikrobloga

Afera? Ministerstwo zdrowia działa po omacku?

TL;DR:

Przeszło dwa tygodnie temu, po obserwacji tego co się działo w Chinach, spodziewając się że w Polsce będzie potrzeba respiratorów, ECMO i personelu potrzebnego do obsługi tych urządzeń. Zadałem ministerstwu pytania:

1. Ile jest w krajowych placówkach ochrony zdrowia respiratorów.

2. Ile jest w krajowych placówkach ochrony zdrowia urządzeń ECMO.

3. Ilu jest pracowników przeszkolonych i posiadających wiedzę do tego by ECMO używać.

Już po tym gdy pismo wysłałem pojawiły się w mediach informacje jakoby było w Polsce 10 tysięcy respiratorów, ale i tak byłem ciekaw odpowiedzi ponieważ z doświadczenia wiem że o ile mediom można powiedzieć wszystko i łykną o tyle dostęp do informacji publicznej jest postępowaniem administracyjnym i szeregowi urzędnicy najczęściej nie chcą nadstawiać czterech liter kłamiąc.

Pomimo upływu terminu nie otrzymałem odpowiedzi. Stwierdziłem że poczekam jeszcze trochę ponieważ zdarzało mi się w przeszłości że zamiast drogą elektroniczną pisma otrzymywałem drogą tradycyjną. Do poniedziałku nic nie doszło ani tradycyjnie, ani kanałami elektronicznymi.

Wysłałem więc drugie pismo. Zatytułowałem "wezwanie do usunięcia naruszenia prawa", wskazałem w nim że termin upłyną i nie otrzymałem żadnej odpowiedzi oraz uprzejmie poinformowałem że gdyby ta sytuacja miała się utrzymywać to moim kolejnym krokiem będzie skarga na bezczynność.

No i dzisiaj o 18:48 nadano maila z w mojej ocenie antydatowanym na 20 marca dokumentem. PDF nie zawierał podpisu cyfrowego (albo ja go nie mogłem odszukać). Screen poniżej.

#maniaccontent
#koronawirus #covid19 #2019ncov
maniac777 - Afera? Ministerstwo zdrowia działa po omacku? 

TL;DR: 
SPOILER

Prz...

źródło: comment_15850848398aqAg4GEWgEc5BXSXf9ux4.jpg

Pobierz
  • 96
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@maniac777: I jaki z tego morał że w Polsce jest 67 respiratorów typu ECMO? ECMO to specyficzny respirator pozaustrojowy. W Polsce jest ponad 10000 zwykłych respiratorów i to te są i będą używane do ratowania ludzi z SARS-COVID19. ECMO nie jest do tego konieczne.
@wojtek-t: masz może źródło że jest 10tys zwykłych respiratorów? Ale inne niż słowa ministra.
  • Odpowiedz
@maniac777: nie chce ich bronić, ale tak na prawdę to chyba ministerstwo nie prowadzi statystyk dotyczących tego ile jakiego sprzętu znajduje się w szpitalach, bo te w sumie zaopatrują się same? No nie wiem nie znam się na tym w sumie tak tylko sobie myślę. To trochę tak jakby zapytać ministerstwo ile mają urządzeń do robienia USG to też odpowiedzą że nie wiedzą bo każdy szpital ma kilkanaście takich urządzeń
  • Odpowiedz
@Positano1: ministerstwo w czasie epidemii musi wiedzieć ile ma sprzętu o znaczeniu krytycznym. To jest najbardziej podstawowa informacja potrzebna do zarządzania kryzysem. Inne kraje biją się o te sprzęty, fabryki aut przerabia się na fabryki respiratorów. A u nas nikt nic nie wie i za nic nie odpowiada. Krew Polaków się poleje przez ten rząd.
  • Odpowiedz
@3330235: w uproszczeniu ostatnia deska ratunku gdy respirator nie moze spelnic juz swojej funkcji. ECMO zastepuje przez pewien czas pluca. W tym czasie uklad immunologiczny ma chwile wiecej czasu by zadzialac.
  • Odpowiedz
I ciągle się przewija jak mantra, że skąd oni mają wiedzieć, że to, że tamto. Wystarczy po prostu nie kłamać o liczbach rzędu tysięcy i przyjąć do świadomości że jest się idiotą na wysokim stanowisku.
  • Odpowiedz
@maniac777: A któż by pomyślał. Dzisiejsze zalecenia na stronie gov.pl też były robione na oślep. Wiele osób myśli, że spacery są zakazane, bo nie widziało aktualizacji strony xD

@DOgi: takie pewnie było założenie, ale że powiedział co powiedział, to nie będą zmieniać.
"c--j już wpisałem do excela 10000" xD
  • Odpowiedz
@maniac777: Proponuje tu porównać liczbę urządzeń ECMO z pi razy drzwi liczba zgonów we Włoszech, codziennie. Przecież nawet zwiększenie liczby ECMO dziesięciokrotnie, przy takiej skali zachorowań jaka może się wydazyc jest jedynie kroplą (bardzo potrzebna bo ratująca życie) w morzu potrzeb.
  • Odpowiedz