Wpis z mikrobloga

A gdyby ktoś chciał tanim kosztem mieć dużo actimela...

Butelke mleka pasteryzowanego podgrzewamy do 40 stopni, dolewam do niego buteleczke actimela i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Na drugi dzień mamy całą butelkę kultur bakterii. Następną butelkę możemy nastawić tak samo używając actimela domowej roboty zamiast kupnego.

Zrobiony produkt trzymamy w lodówce.

Można pić czysty albo z dodatkami - ja dorzucam sproszkowanej aronii.

#gotujzwykopem #protip
Hiczkax - A gdyby ktoś chciał tanim kosztem mieć dużo actimela...

Butelke mleka past...

źródło: comment_1584892755B5hmpkRtmXEhblO7FMmu98.jpg

Pobierz
  • 11
@Nosradamo z UHT będzie działać, bakterie masz z jogurtu, mleko może być jałowe. Niektórzy nawet polecają zanim nastawisz podgrzać mleko do 70 stopni żeby wybić to co się w nim zalęgło.

U mnie dzieciaki żrą dwa kilo jogurtu tygodniowo, do zapasów kupiłem 20 litrów UHT i suche startery jogurtowe.
@Hiczkax i pięknie - zamiast kupować niekoniecznie świeży jogurt w plastiku można mieć elegancki nabiał za grosze.

Ja z litra mleka grzeję do piany pół litra, potem wlewam drugie pół litra i mieszam z dodatkiem małego kubeczka jogurtu naturalnego. Pod przykrywkę, zawinąć w koc i po paru godzinach jest jogurt ekstraklasa.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@lokibb: Najlepiej, sobie kupić duży termos by trzymało temperaturę. Albo słój i zawijać kocem. Jogurt musi być dobry jakościowo, znaczy prawdziwy, bez zagęszczaczy i żywymi kulturami bakterii (muszą być z nazwy wymienione w składzie). Jak się zrobi to chowasz do lodówkini tam trzymasz.