Wpis z mikrobloga

Warka 33 - wDomuNajlepiej [DDH Hazy IPA] / 15 Plato / 6,7 ABV

WNIOSKI:
- Kleikowanie płatków przed dodaniem ich do zacieru. Piwo wydało się ciut pełniejsze i gładkie, ale z ostateczną wstrzymam się do momentu otworzenia pierwszej butelki.
- Chmielenie na goryczkę w Hopspiderze daje chyba ciut mniej IBU, niż jak wrzucam chmiel luzem.
- Drożdże zbieranie z góry mogą leżeć w lodówce spokojnie przez kilka tygodni. U mnie ruszyły od razu i zeszły z 15 do 3 Plato.
- Chmielenie podczas aktywnej fermentacji nie wnosi chyba zbyt wiele smaku. Wszystko zależy podobno od odmiany chmielu.
- Azacca daje faje żółte owoce.
- Może warto wykorzystać to siedzenie w domu i uwarzyć pierwszą warkę?

Relacja z warzenia i przepis:
https://piwneopinie.pl/warka-33-wdomunajlepiej-ddh-hazy-ipa/
#piwowarstwo #piwo #piwneopinie
źródło: comment_1584512503ApExY7E7fz2fosQEDFE9U0.jpg
  • 1