Aktywne Wpisy
kamz_4con +271
Zdziwiło mnie, że 1700 osób popiera taki wpis. Zero refleksji nad integralnością swojego narodu i afirmacja narodu obcego są dla mnie kuriozalne i prowadzi do konkluzji, że jest bardzo duża grupa osób, dla której lojalność narodowościowa jest zbędna. To prosta droga do wejścia w tę lukę przez inne państwa.
#ukraina #polska #ojkofobia #optymizmnajwyzszaformanaiwnosci #4konserwy
#ukraina #polska #ojkofobia #optymizmnajwyzszaformanaiwnosci #4konserwy
Zoyav +96
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Proste, szybkie do zrobienia i bardzo smaczne.
Ciasto:
- 5 jajek
- 300 g cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 200 g oleju
- 240 g wody mineralnej, gazowanej
- 355 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g kakao naturalnego, niesłodzonego
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C. Tortownicę (Ø 26 cm) posmarować masłem i oprószyć bułką tartą, odstawić.
2. Oddzielić żółtka od białek. Do czystego i suchego naczynia wlać białka, dodać szczyptę sól, ubijać na sztywną pianę.
Ubijając należy dodawać stopniowo cukier puder.
3. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo żółtka, olej, wodę, 330 g mąki i proszek do pieczenia
4. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 25 g kakao, a do drugiej 25 g mąki, dokładnie wymieszać.
5. Na środek przygotowanej wcześniej formy nakładać naprzemiennie po 3 łyżki jasnej i 3 łyżki ciemnej masy.
Masa będzie się stopniowo rozlewać tworząc wzór zebry.
6. Piec ok. 60 minut w temperaturze 160°C, do suchego patyczka.
Kilka innych ciast:
1. Malinowa Chmurka
2. Ciasto Marchewkowe
3. Sernik na zimno z owocami
4. Ciasto bananowo-kakaowe z orzechami
5. Sernik po królewsku
6. Kruche z malinami
#gotujzwykopem #pieczzwykopem #polakmadryprzedszkoda #mojewypieki
@dobrzecisiewydaje bardzo mi miło :)