Wpis z mikrobloga

Mirki, jaki sensowny cenowo zakupić kabel #hdmi do #ps4 aby przenosił bezproblemowo sygnał 4K 60Hz?

Wiem że musi to być kabel typu High Speed HDMI (lub Premium) obsługujący urządzenia min. HDMI 2.0.
Na alledrogo jest ich pełno i różnią się ceną, stąd pytam czy ktoś kupował i może coś polecić (np czy Baseus oznaczany 8K da radę?)

A kabel chcę zmienić dlatego,że po zmianie z TV FullHD (gdzie nie miałem problemów) na Samsunga UE55RU8002 przy podłączeniu PS4 Pro lub PC (grafa RX580) mam czasami tak, że ekran gaśnie i zapala się (z napisem Tryb gry włączony) w losowych momentach, czasami często. Mam jakiś stary kabel, pewnie do 1.3 lub 1.4 a on chyba nie przenosi 4K 60Hz, stąd pewnie problemy (dekoder Horizon nie robi problemów, tylko PS4 i PC).
Nie wiem czy to robi różnicę ale połączenie jest przez tą przystawkę do PSVR
#telewizory #ps4pro #samsung #kableboners #kiciochpyta #konsole #elektronika
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lukecz wyłączanie się tv nie jest spowodowane kablem HDMI. To jest znany problem z telewizorami samsunga- miałem to samo na starym i nowym tv. Używam oryginalnego kabla HDMI dołączonego do konsoli. Ta sama sytuacja była przy PS3 i PS4.
  • Odpowiedz
@Napleton: Jest na to jakaś rada? Czy tylko wymienić TV? Kabel na pewno nie ma tu znaczenia? Tylko te High speed kable przenoszą sygnał 4K w 60Hz z opisu kabli które widzę w internetach, a ój obecny kabel jest na pewno jednym z najtańszych jakie były w 2016 roku :)
  • Odpowiedz
@lukecz jak chcesz to spróbuj zmieniać kabel ale żadnej gwarancji nie masz że zadziała. Miałem kilka standardowych kabli HDMI do PS3, później na ps4pro, w międzyczasie zmieniłem tv na nowszy z 4k typowo do konsoli i mam dokładnie te same problemy co wcześniej. W losowych momentach wyłącza mi na chwilę obraz po czym wraca do normalności. Zostawiłem standardowy kabel od PS4 pro i pogodziłem się z tym.
  • Odpowiedz
@Napleton: Pomogła wymiana kabla, kupiłem w sklepie Action najtańsze kable obsługujące 2.0 i 18Gbps (jeden 1.8 do PS4 za chyba 8zł, drugi 3m za chyba 13zł do PC) i teraz ekran nie znika przy PS4 i PC
  • Odpowiedz
@lukecz ile czasu już testujesz nowy kabel?
Jeśli rozwiązałeś problem to super, ale jakby znowu wyskakiwało to daj znać.
Ja próbowałem już kilku różnych kabli i za każdym razem problem wracał i to w mocno losowych momentach.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Napleton W sumie to dzisiaj wymieniłem, więc może się trochę pospieszyłem z rozwiązaniem problemu :). Potestujemy zobaczymy. Używasz może Netflixa? Czy serial Altered Carbon masz że znacznikiem ULTRAHD 4K? Ja nie mam, a wiem że inni mają (inne filmy mam w 4K)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Napleton jak jest ikonka HDR to ponoć jednocześnie jest i 4K w Netflix. Tak mi odpisał inny użytkownik wykopu który ma przy tym filmie ikonkę Ultrahd 4K.
  • Odpowiedz