Wpis z mikrobloga

Hwj @wykop dlaczego zniknął mój wpis, w którym nazywam boga "niewidzialnym ludzikiem z chmurki strzelającym błyskawicami w koronawirusa"? Czy to strategia wykopu i episkopatu? Zarażeń nie będzie w kościołach tak długo, jak długo nie będzie się o tym mówić? A może obrażam uczucia religijne? Jak bardzo kościół obraża logikę oraz moje obywatelskie prawo do poczucia bezpieczeństwa swoim lekkomyślnym postępowaniem?

#koronawirus #kosciol
  • 4
@adrael: Po prostu nie wyklinaj na nich tylko coś zrób, zadzwoń do kościoła opieprzyć księdza, pisz posty na FB i maile do kurii/plebani. A wierzących nie obrażaj, bo i po co? Nienawiścią nic nie zwojujesz.
@Grezerr: trudno nie przyznać Ci racji. Tylko chcialbym wierzyć, że moja interwencja cokolwiek da, skoro cała logicznie myśląca polska mówi, że to co robią, to bzdura. BA! Watykan mówi, że to bzdura. A ci dalej swoje.
Trudno, przekonaj po prostu jak najwięcej osób by nie szli na mszę i inne zgromadzenia. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale spójrz na stronę diecezji, w której jesteś, na pewno będzie tam info o dyspensie na najbliższe 2 niedziele i prześlij komu trzeba.
Wiesz jak mnie wnerwia ta sytuacja? Podwójnie, bo sam jestem katolikiem i staram się jak mogę w mojej wierze. Idę zaraz zadzwonić do zakonnika - księdza z mojej parafii, może
Przepraszam, zdałem sobie sprawę, że nie chciałem obrażać wierzących. Bo to nie wiara jest tu problemem, a instytucja. Sam zresztą byłem długo wierzący, ale nie odpowiadało mi to zakłamanie. Mówiono mi "to nie problem, zmień kościół" itd. ale ja nie chcę utożsamiać się z tą instytucją w Polsce. Mogę wierzyć w sercu, gdziekolwiek. Ale nie chcę by (w Polsce) ktoś nazywał mnie katolikiem. Bo ta instytucja jest zgniła. Zakonnicy to inna para