Wpis z mikrobloga

Wykopowi specjaliści od cnc. Możecie mi powiedzieć jak wyfrezować coś takiego jak na obrazku? (nie patrze na rodzaj materiału). Mam zrobiony projekt formy, zapisany w pliku .stl. Co dajej? Jak zaprogramować maszynę żeby wyfrezowała mi taką formę? Jakich rodzajów i średnic frezów użyć? Jestem kompletnie zielony. Potrzebuję kierunku w jakim mam iść, resztę już sobie doczytam.
Jest jakaś książka godna polecenia dla poczatkujących w temacie obróbki cnc?
#cnc
fdsgvf-vfdbd - Wykopowi specjaliści od cnc. Możecie mi powiedzieć jak wyfrezować coś ...

źródło: comment_15834126985OsJ5FKkgJ9uz76TzNc9bF.jpg

Pobierz
  • 12
@padobar: Czyli muszę wszystko ustawić np. w SolidCam, Fusion360CAM, czy jakimś Cut3d albo Deskproto. Najpierw jakaś obróbka zgrubna kształtu grubszym frezem, a na końcu po wymianie frezu np. na 0,5mm detale? To wszystko można ustawić w CAM? Np. jakim frezem co ma zrobić?
@Andr3v: Z tym stl to tak strzeliłem bo jestem przyzwyczajony do zapisywania plików do druku 3d, projekt sam robiłem więc mam opcję zapisu w różnych formatach. W takim razie zabieram się za ustawianie w CAM, najwyżej będę dopytywał w razie wątpliwości.
@fdsgvf-vfdbd: Zrobisz, zgrubnie frezem, później zmniejszasz do małych kulowych. Adaptacyjne programy ogarną większość automatycznie. Przygotowujesz programy dla jednej ryby, a następnie używasz kopiowania ścieżek Pattern. Mniej klikania.
Jest wiele pułapek, np w fusionie muszę pamiętać o zaktualizowaniu numerów frezów. Posiadam pół automatyczny pomiar narzędzia i każdy musi być po ręcznej zmianie zmierzony na płytce. Jeżeli dwa narzędzia mają ten sam numer to np. zacznie frezować wiertłem, bo nie będzie komendy "M6