Obecna sytuacja z devami wycofującymi gry z geforce now to jest jeden z większych absurdów branży gamingowej. Ci ludzie są na tyle bezczelni, że uważają, że to oni powinni decydować na jakiej maszynie odpalisz gre. Geforce now nie różni się od pójścia do kolegi z lepszym kompem. To że nvidia musi mieć w ogóle jakąkolwiek umowe z devami też jest absurdem, bo nie widze korelacji, dlaczego tak miałoby być. Niestety żyjemy w czasach gamingu absurdalnego, z hazardem, wszechobecnymi skinami w płatnych grach i innych patologii, którymi developerzy wyprali mózg graczom, że to jest coś normalnego. Według nich najlepiej by było kupić tę samą gre 6 razy, na każdą platforme i na każdym sklepie. Doją i doją, a gracze siedzą z założonymi rękami, zamiast się buntować. Utopia. A poza tym sądze, że cyfrowa dystrybucja powinna zostać zniszczona #geforcenow #gry #niepopularnaopinia
@Fiktorianin: Zainteresowałeś mnie tym tematem, poszukałem informacji w google i... Oczywiście gry stamtąd w pierwszej kolejności usunęła Bethesda i Blizzard. Obie te firmy to niejednokrotnie już demonstrowały jak głęboko w dupie mają konsumentów swojej branży. Ja rozumiem, że firma to firma - ma zarabiać, ale dla zarządców tego chlewu liczą się już tylko słupki sprzedażowe. Ja prognozuję, że ta polityka prędzej czy później odbije im się czkawką.
@Fiktorianin: Co ci przeszkadza w dystrybucji cyfrowej? Przecież to jest super sprawa. Masz ochotę w coś pograć to kupujesz, pobierasz i grasz. W dodatku możesz sobie ją przetestować, jak się nie spodoba to zwracasz i tyle. Jedyne minusy są takie, że nie kupujesz a właściwie kupujesz dostęp do gry (noo chyba że bez drm jest) i nie możesz sprzedać, ale mi to akurat nie przeszkadza. Tak to trzeba zamawiać, czy
@Fiktorianin: W punkt. Generalnie twórcy gier powinni mieć w nosie czy odpalam sobie ich grę na gamingowym pc za 15k, złomie za 2k, inteligentnej lodówce czy w chmurze. Ale widać zwęszyli interes w tym, że np takie Google będzie musiało zacząć płacić deweloperom żeby Stadia w ogóle kogoś zainteresowała. Co do cyfrowej dystrybucji to jest mega ponieważ dzięki niej możemy korzystać z gigantycznych promocji. Inaczej dalej siedzielibyśmy w pudłach za
@Fiktorianin: Nie wiem jakie tam są układy ale to dziwne że NVIDIA w ogóle tworzy taką usługę. No bo jeśli gracze przejdą na granie w chmurze to kto będzie kupował ich karty? ( ͡°͜ʖ͡°)
@Thomas_Szasz: Wiem co to. Wykupujesz dostęp do komputera i grasz w swoje gry, które kupiłeś wcześniej. I zgadzam się, że to głupie, że ktoś usuwa swoje gry, bo nie grasz na swoim kompie. Ale co ma związek z tym cała dystrybucja cyfrowa? Chyba że chodziło tylko o ten geforce now.
@Fiktorianin: pokrzyczą, pojęczą, a potem znowu w--------ą 300zł na jakiś zabugowany preorder na który będzie trzeba wgrać 20 patchów żeby w ogóle działał xD
Wiem co to. Wykupujesz dostęp do komputera i grasz w swoje gry, które kupiłeś wcześniej. I zgadzam się, że to głupie, że ktoś usuwa swoje gry, bo nie grasz na swoim kompie.
Ale co ma związek z tym cała dystrybucja cyfrowa? Chyba że chodziło tylko o ten geforce now.
@Tak_masz_racje: Już usunąłem, bo to ja z siebie głupka zrobiłem (nie widziałem ostatniego zdania OPa). Mea culpa. Też nic nie mam
@Tak_masz_racje: A pobranie gry która zajmuje 100GB trwa tylko kilka sekund? ( ͡°͜ʖ͡°) Dystrybucja cyfrowa na PC wynika głównie z tego że obecne gry nie mieszczą się na płytach DVD. Gry wydawane na nośnikach miały ten plus że miałeś pudełko które mogłeś sobie położyć na półce. Coś namacalnego. Dla jednych to pierdoła ale dla kolekcjonerów prawdziwy skarb. Nabycie gry cyfrowo praktycznie niczym nie różni
@Larsberg: Nie trwa kilka sekund, ale mając dobry internet szybciej pobierzesz grę niż zainstalujesz z płyt. Tak wiem, nie wszyscy mają dobry internet. Niektórzy lubią mieć płyty i pudełka, inni nie, więc z tym jest różnie. I nie, kupienie gry np. na steamie to nie jest praktycznie to samo co wzięcie jej z torrentów xD Przecież jak kupisz grę to twórca dostanie twój hajs, z torrentów nie. Więc nie wiem
@Tak_masz_racje: wiadomo, że cyfrowa dystrybucja ma swoje plusy i minusy, tak samo jak pudełka. Ja jednak nienawidze dystrybucji cyfrowej z dwóch powodów: z samej świadomości, że gra tak naprawde nie należy do mnie, i że przez dystrybucje cyfrową pudełka idą w zapomnienie. Niestety mam świadomość, że przez co raz więcej ważące gry, cyfrowa wygryzie całkowicie pudełka zanim sie obejrzymy. Jak to ma się do geforce now? Ano właśnie dzięki dystrybucji
Problem był w tym, że producenci chcieli mieć dokładną kontrolę nad dystrybucją gier, spisane umowy, a nvidia sprzedawała towar którego nie miała ( ͡~ ͜ʖ͡°)
Co do cyfrowej dystrybucji to jest mega ponieważ dzięki niej możemy korzystać z gigantycznych promocji. Inaczej dalej siedzielibyśmy w pudłach za 259pln nowa gra jak konsole jeszcze niedawno.
@Larsberg: Np. na steamie można udostępnić bibliotekę, więc niby pożyczyć można. Co do sprzedawania to mam mieszane uczucia. Z jeden stronę fajnie, kupisz grę za 200 zł, przejdziesz i sprzedasz za np. 100 zł, więc stówka w plecy. Z drugiej strony sprzedając grę twórca tej gry nie zarabia na tym w ogóle, czyli na jednej kopii może grać wiele osób, a tylko 1 osoba zapłaciła.
A poza tym sądze, że cyfrowa dystrybucja powinna zostać zniszczona
#geforcenow #gry #niepopularnaopinia
Przecież to jest super sprawa. Masz ochotę w coś pograć to kupujesz, pobierasz i grasz. W dodatku możesz sobie ją przetestować, jak się nie spodoba to zwracasz i tyle. Jedyne minusy są takie, że nie kupujesz a właściwie kupujesz dostęp do gry (noo chyba że bez drm jest) i nie możesz sprzedać, ale mi to akurat nie przeszkadza.
Tak to trzeba zamawiać, czy
Komentarz usunięty przez autora
Ale co ma związek z tym cała dystrybucja cyfrowa? Chyba że chodziło tylko o ten geforce now.
@Tak_masz_racje: Już usunąłem, bo to ja z siebie głupka zrobiłem (nie widziałem ostatniego zdania OPa). Mea culpa. Też nic nie mam
Dystrybucja cyfrowa na PC wynika głównie z tego że obecne gry nie mieszczą się na płytach DVD. Gry wydawane na nośnikach miały ten plus że miałeś pudełko które mogłeś sobie położyć na półce. Coś namacalnego. Dla jednych to pierdoła ale dla kolekcjonerów prawdziwy skarb. Nabycie gry cyfrowo praktycznie niczym nie różni
Niektórzy lubią mieć płyty i pudełka, inni nie, więc z tym jest różnie.
I nie, kupienie gry np. na steamie to nie jest praktycznie to samo co wzięcie jej z torrentów xD Przecież jak kupisz grę to twórca dostanie twój hajs, z torrentów nie. Więc nie wiem
Jak to ma się do geforce now? Ano właśnie dzięki dystrybucji
@Tak_masz_racje: internet ma znaczenie, ale najbardziej serwer dostawcy gry ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Stadia skończy tak samo jak Google Glass, daydream czy Google plus.
Szkoda że ich mottem nie jest już " don't be evil"