Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 501
Byłem w tym tygodniu na rozmowie kwalifikacyjnej:
- czy uważa się Pan za osobę kreatywną?
- nie
- nie?
- nie.
Error, tego nie brali pod uwagę.

#pracbaza
  • 14
  • Odpowiedz
  • 152
@heheszkant: nie, IT (admin) i bardzo mnie zastanawia po co miałbym być kreatywny, ale oni jacyś jebnięci byli na tej rozmowie, bardziej ich interesowały moje pozytywne i negatywne cechy niż wiedza techniczna
  • Odpowiedz
@mirodziej: To nie kreatywność tylko umiejetność logicznego myślenia i doświadczenie. Kreatywność mi nie pomoże jeśli pierwszy raz stykam się z jakimś problemem, trzeba umieć przeanalizować pewne rzeczy pod kątem problemu i znaleźć jak najbardziej optymalne rozwiązanie i tu już umysł ścisły się przydaje
  • Odpowiedz
@wioseneczka: kreatywność i logiczne myślenie się nie wykluczają. jasne, że bez podstaw i doświadczenia ciężko coś zrobić, ale osoba kreatywna będzie miała więcej pomysłów jak coś zrobić i zakładam, że spośród tych pomysłów będzie w stanie wybrać najlepsze
  • Odpowiedz
@Pyrpyrpry: Wiesz co byłem tez ostatnio (tydzień temu) na rozmowie na takie samo stanowisko, dokładnie ta sama partia pytań.
W sumie z jednej strony ich rozumiem, technicznie to jak masz doświadczenie to znaczy ze nawet jak czegoś nie umiesz to zaraz się nauczyć bo nie ma bata przez ileś tam lat nie nauczyć się tego i tego.
A cech osobowości już tak łatwo się nie pozna, jak wyszedłem to byłem zadowolony,
  • Odpowiedz
  • 0
@mmenelica: pewnie tak, ale dalej uważam że na takie stanowisko większa część rozmowy powinna dotyczyć umiejętności związanych z pracą i doświadczenia a nie pieprzenia o osobowości. Trochę to wyglądało jakby mieli podejście że każdy głupi może się nauczyć nauczyć z tym pracować a najważniejsze żeby fajny ziomek do teamu przyszedł, co z kolei w mojej głowie zrodziło wątpliwości czy to całe pieprzenie o tym czego oni tam nie robią i jak
  • Odpowiedz
  • 0
@Pyrpyrpry: @wioseneczka Kreatywność w takiej pracy się przydaje by rozwiązać nowe problemy albo usprawnić obecną infrastrukturę.
Wiedza pozwala ci zrozumieć jak wdrożyć pomysły ale nie szczególnie pomoże ci w ich rozwiązaniu jeśli wcześniej takiej sytuacji nie miałeś.
Kreatywność też czasem wymaga logicznego myślenia. To nie jest jedynie cecha artystów co wymyślają coś nowego.
  • Odpowiedz