@GaiusBaltar: dziwnie to komponujecie zawsze. Kupujecie np czekoladę i dużo cukru zamiast miodu(,czekolada 10zl, a za to masz podobną ilość miodu, który jest zdrowy, bakteriobójczy i lepszy energetycznie oraz ma więcej zastosowań). Nikt nie kupuje nawet orzeszków ziemnych. Mało osób kupuje paprykę marynowana( idealne źródło witamin) a kupujecie kukurydzę, której człowiek nie trawi. Śledzie>szprotki. Poza lekami warto kupić multiwitamina s tabletkach (ważne są % a nie skład, bo organizm spragniony
@jahcekomunalne: Mąkę mam, około 2 kilo, w zapasach "generalnych", nie awaryjnych. Jajka mam - ale nie brałem ich pod uwagę jako zapasów długoterminowych, bo relatywnie szybko się psują (wszystkie rzeczy ze zdjęcia mają datę ważności w drugiej połowie 2021 roku). Mleko podobnie jak jajka - choć może rozważę mleko w proszku.
@GaiusBaltar: Wódkę mimo, że nie pijesz - kup. Ze 2 butelki. Będziesz miał w razie czego na wymianę albo do sterylizacji. Nie popsuje się. Dorzuć zapałki, zapalniczkę, małe opakowanie świec lub tych podgrzewaczy w aluminiowych kubeczkach. Dużo nie kosztują.
@bialy100k: Akurat wódki mam dużo... człowiek czasami dostaje różne prezenty za przysługi, i nie ma co z tym robić, więc leży. Zapalniczki mam 4, zapałki też, świece też. Podgrzewaczy tylko brak.
@pretorius: Gdybym miał dom, to pewnie byłby u mnie standard. Niestety jeszcze z rok muszę mieszkać w chowie klatkowym, więc robię na tyle, na ile miejsce pozwala. Spodziewam się raczej miesiąca niepokoju niż totalnej apokalipsy zombie. Na wariant apokaliptyczny bardziej niż te zapasy przyda mi się auto, i 100 litrów paliwa w baku.
@GaiusBaltar: Nie wiem na ile to ma ci starczyć ale.... większe zakupy to robi przeciętna rodzina na kilka marnych dni ;) oczywiście wymieniając te gowna w puszkach na coś bardziej wartościowego
@Januszzlasu: Jeśli rodzina zjada w kilka dni 7 kilo ryżu, 5 kilo kaszy, 3 kilo makaronu, 4 kilo cukru i 4 litry oleju, to wolę nie myśleć, jakie mają BMI. ( ͡°͜ʖ͡°)
Środki czystości (4 litry mydła, 80 rolek papieru toaletowego), i leki poza zdjęciem.
#2019ncov #preppers
Poza lekami warto kupić multiwitamina s tabletkach (ważne są % a nie skład, bo organizm spragniony
@ssehflodur: Ujdzie? Będzie na czym dusić szabrowników, którzy nie porobili zapasów. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@wi3hu: nie jest.
Extra rzeczy: kawa i drożdże suszone.
@kupczyk: Nie piję alko w ogóle.
@wi3hu: Dzięki za sugestie, jeszcze się wybiorę
@jahcekomunalne: Mąkę mam, około 2 kilo, w zapasach "generalnych", nie awaryjnych. Jajka mam - ale nie brałem ich pod uwagę jako zapasów długoterminowych, bo relatywnie szybko się psują (wszystkie rzeczy ze zdjęcia mają datę ważności w drugiej połowie 2021 roku). Mleko podobnie jak jajka - choć może rozważę mleko w proszku.
Drożdże - nie wiem, raczej piec nic mi się nie
@Primusek: Mleczną zostawię, i gorzkiej dokupię. Czekolady nigdy za wiele. ( ͡° ͜ʖ ͡°)