Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@PolejWoda: eh właśnie ostatnio znalazłem tę stronę nie wiedziałem że sytuacja w Polsce jest aż tak beznadziejna, przynajmniej w Polsce b
( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Reaven: z tego co widzę to nie do końca można ufać temu co jest na tej mapie. Dla sprawdzenia otworzyłem losowo, jedną z podwarszawskich gmin (Kobyłka) i okazało się że wystarczy że gmina uchwaliła "Samorządową Kartę Praw Rodzin" i już zostało wrzucona atlas nienawiści. A co czytamy w karcie? No poza tym że gmina wprowadza udogodnienia dla rodzin i rodziców, to to że gmina nie będzie z publicznych pieniędzy finansowała
  • Odpowiedz
SKPR jest sprytniejszą mutacją tego co dotychczas uchwalano - stworzona przez Ordo Iuris, stowarzyszenie prawników. Kim są i czego chcą jest oczywiste. Ale tak, najbardziej bulwersujące są uchwały "przeciwko ideologii LGBT"
  • Odpowiedz
Ale tak, najbardziej bulwersujące są uchwały "przeciwko ideologii LGBT" wany tekst...

@PolejWoda: Ja bym powiedział że raczej najgłupsze. Bo właściwie nic nie wnoszą, zazwyczaj sią jakąś miałką deklaracją samorządu lokalnego że sprzeciwiają się LGBT. I co za tym idzie?
  • Odpowiedz
@ChempyTuj: chociażby to, że dla zwykłych ludzi, żyjących w tych miejscowości to są akty prawa tworzone przez samorząd. Piszą do nas na fanag nauczyciele, którzy nie wiedzą czy mogą poruszać teraz tematy LGBT, albo ludzie pytający co się zmienia po wejściu w życie takiej uchwały. Inna sprawa to zwykli ludzie - geje, lesbijki, którzy tam sobie żyją, i nagle się okazuję, że są przez samorząd postrzegani jako jakiś element wrogi.
  • Odpowiedz
@PolejWoda: Pomijam sens tego typu uchwał anty-LGBT bo samorząd to niewiele może z tym zrobić. Szkoły? Odgórny program, no może starosta cośtam może ale też niespecjalnie dużo. Śluby? Nie ma porządku prawnego dla ślubów par tej samej płci więc to, że samorząd powie że ooo my nie będziemy robić takich ślubów to nic nie zmienia bo ich zakaz (czy raczej: brak usankcjonowania) jest odgórny państwowy. Chyba najwięcej co taka ustawa
  • Odpowiedz