Wpis z mikrobloga

Przyszedł czas na moje #mirkowyzwanie

Zadania jakie dostałem to:
a) Zrób domowe chipsy jabłkowe.
b) Zbuduj igloo.
c) Naucz się gdzie na świecie leży każde państwo oraz jaką ma stolicę.

Iglo z chęcią bym zmajstrował z dzieciakami, niestety brak śniegu jest przeszkodą. Państw i stolic już kiedyś się uczyłem na pamięć więc zostają chipsy jabłkowe. Nigdy ich nie robiłem, trudne to to nie jest a rodzinka zadowolona :) Dzieciaki zajadają i wołają o więcej, więc będe robił je cyklicznie kilka razy w miesiącu, próbując różnych gatunków jabłek.

Na dowód ciężkiej pracy w kuchni, zamieszczam GIFA pokazującego każdy etap produkcji chipsów jabłczanych. W komentarzach kilka zdjęć.

Robienie chipsów jabłkowych bardzo mi się podobało. Nie zapomnę tego nigdy, i wszystkim życzę własnych chipsów jabłkowych.
bolorollo - Przyszedł czas na moje #mirkowyzwanie

Zadania jakie dostałem to:
a) Zrób...

źródło: comment_1581254228CwYXa2p4z3tspfQRQDoXHK.gif

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 7
Plasterki ciąłem nożem i nie wszystkie "ładnie" się ukroiły. Starałem się trzymać tą samą grubość, oscylującą między 1 a 2 milimetry. Gniazda wycinałem malutkimi foremkami do wycinania pierniczków. Użyłem malutkiej gwiazdki a na większe gniazda serduszka. Dzieci były uradowane i chętniej jadły gwiazdkowe chipsy.
bolorollo - Plasterki ciąłem nożem i nie wszystkie "ładnie" się ukroiły. Starałem się...

źródło: comment_1581254654XLjxKmn87XaoYZW9jNh6t7.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
@mobutu2 gaz mam, ale piekarnik na prąd. Grzyby suszę nad gazową kuchenką. Mirkowyzwanie to jedyna zabawa w jakiej uczestniczę.

Mógłbym trafić na cyrlicę w przyszłym wyzwaniu. Od jakiegoś czasu chodzi za mną, żeby się pouczyć. :)
  • Odpowiedz
  • 3
@OstatniZnak państw jest około 200. Razem ze stolicami to 400 nazw do wyrycia (i zapomnienia). Specjalnie trudne to to nie jest. W podbazie wieki temu uczyłem się wszystkich państw i stolic na 6 z geografii. Najgorzej Afryka i kawałek Azji bo tam śmieszne nazwy jak Dżibuti czy Mjanma.
  • Odpowiedz