Wpis z mikrobloga

@Gordoniasty: było 1000 razy.
B na prawy, A na lewy a reszty przepisy wprost nie regulują.
Jedyne co tu ma jkąś opcję rozstrzygnięcia, to prawa ręka, więc B na środkowy ma pierwszeństwo przed A.
  • Odpowiedz
@radziol88: na kursie daaawno temu typ mi mowil, ze najbezpiecziej jadac z lewej strony jest skonczyc manewr na srajnym lewym pasie, wlasnie ze wzgledu na to, o czym wspomniales
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 7
@Gordoniasty: nie, jest dowolnosc zajecia pasa po skrecie i ustapienie pierwszenstwa wjezdzajacemu na pas z prawej twojej strony. B moze jechac nawet na skrajny lewy.
  • Odpowiedz
Standardowo B na prawy skrajny pas a pojazd A na lewy . Dzięki temu nie ma problemów i kolizji. Będąc już na prostej zmieniać pas na jaki chcemy wjechać.
Nie wiem kto napisał wcześniej o zasadzie prawej ręki ? Wypadek murowany ;)
  • Odpowiedz
@Gordoniasty: otóż obowiązuje tylko i wyłącznie reguła prawej ręki. Wiem bo miałem zdarzenie drogowe... Ja byłem "A" i "spotkaliśmy" się na drugim pasie. Zarobiłem 500 i pare pkt. Idealna sytuacja jak ktoś chce zarobić na stłuczce, stajesz jako "B" i ładujesz na 2 lub 3 pas..... :(
  • Odpowiedz
  • 0
@LewaRenkaBoga niestety dokładnie tak jest. Zapytałem policjantów: "jak mam uniknąć na 100% kolizji skoro nie wiem co zrobi ten po prawej?" Odpowiedź: "zająć prawy pas" Jak widać po odpowiedziach na to pytanie, wystarczy że jadąc "B" zajmujesz 2 lub 3 pas i robisz sobie auto na czyjś koszt....
  • Odpowiedz