Wpis z mikrobloga

Pora odświeżyć tag #5thpolityka

Mirki co myślicie o wypowiedzi wiceministra sprawiedliwości odnośnie legalizacji prostytucji http://wiadomosci.onet.pl/kraj/wiceminister-krolikowski-polska-nie-moze-zalegalizowac-prostytucji/zfe7p ? Jak dla mnie jest to przejaw pruderyjnej głupoty. Państwo kombinuje na lewo i prawe skąd wytrzasnąć kasę a pozostawia nieopodatkowane całkiem dobrze zarabiające prostytutki.

Kolejna sprawa to co myślicie o pomyśle Gibały o wygospodarowaniu 10 mld € dla polskich metropolii? Z jednej strony miasta i tak są na uprzywilejowanej pozycji z drugiej lepiej łożyć kasę w coś co rzeczywiście jest motorem napędowym gospodarki niż na jakieś zadupie. Więc przychylam się do jego pomysłu ale jestem ciekawy co wy o tym sądzicie

P.S. Miło mnie zaskoczył wykop AMA Gowina. #polityka
  • 13
@5th: Ja osobiście jestem za zmniejszeniem podatków a nie zwiększenie (w jakikolwiek sposób). Po drugie, państwo stanowczo nie powinno łożyć kasy na rozwój gospodarki. Wystarczy jak będzie mniej kraść, to nie będzie musiało wydawać.
@5th: mysle , że gdyby prostytucja była legalna to dziewczyny, któe by sięzarejestrowały miały by ubezpieczenie i zagwarantowaną opiekę medyczną. Gdzie ta twoja lewacka logika ? kolejną sprawą żeczywiście lepiej zajmować się takimi sprawami jak umożliwienie zmiany płci 13-latkom ( projekt Grodzkiego) niż gospodarką. A w sumie gdyby sięte nieroby z wiejskie wcale nie zajmowali gospodarką to pewnie nie było by śladu po kryzysie....
@archlinuxuser: Z podatków Niemców :P

@100piwdlapiotsza: A gdzie ja napisałem, że jestem przeciwko legalizacji? Jestem jak najbardziej za i pobieraniu podatków od nich jak od kasjerki czy tokarza. Księży też powinni opodatkować - tak lewacka logika :P

kolejną sprawą żeczywiście lepiej zajmować się takimi sprawami jak umożliwienie zmiany płci 13-latkom ( projekt Grodzkiego)

Słabe uderzenie bo większość z 85 projektów ustaw RP dotyczy gospodarki.
Z podatków Niemców :P

@5th: Nawet jeżeli by tak było, to jaka jest gwarancja, że w przyszłości my nie będziemy płacić na rozwój Niemiec? Kradzież to kradzień, nieważne czy robią to nasi politycy czy inni.
@100piwdlapiotsza: Obniżenie wieku inicjacji seksualnej to wymysł Moniki Olejnik. Nigdzie Palikot nie powiedział, że RP albo on sam popiera obniżenie wieku inicjacji seksualnej. Powiedział, że takie stosunki się zdarzają. Tak czytałem scenogram z tej rozmowy. Co do Grodzkiej się nie wypowiem ale cóż nie wszystko co proponuje RP uważam za rozsądne, chociaż są to nieliczne rzeczy. Poza tym tak jak pisałem najwięcej ich projektów dotyczy gospodarki a to, że media tego
@5th: #!$%@?ąc od kwestii etycznych, gdzie raczej bliżej mi do tego co napisał ten minister to nie wiem czy opodatkowanie prostytucji to dobry pomysł ze względów ekonomicznych. Z prostego rachunku wyjdzie mi na to, że osoby świadczące takie usługi lepiej sobie poradzą bez zbędnej papierkologii i dodatkowego obciążenia w postaci opodatkowania. No bo to jest obowiązkowy ZUS - parę setek, dochodowy, VAT no bo jako usługa liczone. Tłumaczenie "potrzebą budżetową państwa"
@SirBlake: na zachodzie wszystkie prostytutki się legalizują. trochę formalności i tyle. u nas trzeba pamiętać aby zapłącić zus w terminie działąlnosc prowadzona bybyła na zaszadzie książki przychodów i rozchodów :D mnie to sięwydaje nie etyczne nawet całą ta sprawa, ale takie zycie... i tak teraz szara strefa będzie wliczana do PKB a poza tym lepiej, żeby nierząd by jakoś kontrolowanyprzynajmniej jakieś obowiązkowe badania, bo te biedne żony jednak mogą się czymś
@100piwdlapiotsza: Teraz na telefonie nie odtworze tego filmiku a wczoraj wolałem czytać AMA z Gowinem nż go oglądać. Rzuciłem jednak okiem i doszedłem do wniosku, że to jest fragment wypowiedzi a z fragmentów można robić cuda. Pamietasz akcje z Pawłowicz i jej rzucaniem mięsem w kierunku marszu szmat. Okazało się, że gdy puszczono cały wywiad to Pawłowicz nie wymyśliła tych słów. To samo zrobiła Olejnik z tą wypowiedzią Palikota. Tylko w