Wpis z mikrobloga

#linux #linuxmint jest sens przenoszenie się na linux mint z windowsa 7 /10? waham się czy jako drugi os nie postawic linucha, ale obawiam się że to będzie tylko sztuka dla sztuki. Do czego pc używany? Biurowo - internetowo - multimedialne - foto - dp - rzeczy. Do gier mam konsole, a zakres foto i digital painting to czysto hobbistycznie więc myślę, że na bank na linuxie bym znalazł programy, które by mi wystarczyły.
  • 13
  • Odpowiedz
@Irranus: podchodziłem do dual boota kilka razy (fakt że wieki temu) i nigdy nie zaskoczyło, pomyśl ile lat kopałeś się z mniejszymi lub większymi problemami pod windowsem, na tyle że teraz ich po prostu nie zauważasz. Trochę zajmie zanim zwalczysz analogiczne rzeczy na systemie którego nie znasz, i nie będziesz miał motywacji żeby tę początkową górkę przeskoczyć.

To co u mnie zadziałało to po prostu przesiadka 100% - akurat w nowej
  • Odpowiedz
@Irranus: zaczynałem od kubuntu bo to miał kumpel który mnie wprowadzał w projekt, potem przez parę lat linux mint KDE, przez chwilę crunchbang a teraz z powrotem na kubuntu. Jak zmienię kompa to możliwe że spróbuję archa. Na start polecam linux mint albo kubuntu - najwięcej wsparcia masz w necie, jakikolwiek sprzęt jeśli producent bierze pod uwagę linuxa to robi instalkę pod ubuntu.

Co się zyskuje - brzmi to pretensjonalnie ale
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@hitherto właściwie zastanawiam się albo nad mintem albo nad ubuntu. Laptop jest juz wiekowy i ma tylko 4gb ram ale wpakowalem do niego dysk ssd wiec win 7 śmiga aż miło. Wiec coś zbliżonego wymaganiowo potrzebuje.

@ruum biurowo - pakiet office. Ważne jest dla mnie by pliki Word i excel były kompatybilne pod każdym względem bo w pracy używam m$. Do foto zawsze bawiłem się lightroomem ale ostatnio szukam alternatyw wiec myślę
  • Odpowiedz
Ważne jest dla mnie by pliki Word i excel były kompatybilne pod każdym względem bo w pracy używam m$. Do foto zawsze bawiłem się lightroomem

@Irranus: no to nie linux we wszystkich tych wypadkach

wydaj 500-700 zł kup polizing na i5-i7 gen 4-5 dorzuć ramu do 16GB i ciesz się maszyna która spełni te wszystkie wymagania, można sie paprać z wine ale nie będzie to natywna wydajność i w najmniej oczekiwanym
  • Odpowiedz
Ważne jest dla mnie by pliki Word i excel były kompatybilne pod każdym względem bo w pracy używam m$.

Używam codziennie wps office. Co prawda, nie zdarzyło mi się by czegoś nie otworzył, gorzej jest jak chcę edytować plik, który zawiera tonę stron, podpisów i innych microsoftowych rozwiązań; po zapisaniu zmian w wps, otworzenie ich w mso może być problematyczne.
Kilka lat temu miałem playonlinux z mso i działało to dobrze, chwilę
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
biurowo - pakiet office. Ważne jest dla mnie by pliki Word i excel były kompatybilne pod każdym względem bo w pracy używ

@Irranus:
Na linuxie da się korzystać z office jeśli wystarczą Ci starsze wersje albo wersja webowa. Możesz też przed przesiadką sciągnąć FreeOffice albo OnlyOffice i zobaczyć czy wystarczą do twoich potrzeb. Albo jeszcze wps office.
Tutaj to trochę opisałem: https://www.wykop.pl/link/5299011/#comment-72616505
  • Odpowiedz