Wpis z mikrobloga

#elektryka Mireczki, żona kupiła sobie do salonu lampę sufitową z 3 punktami światła, w środku lampy jest tylko kabel 2 żyłowy + PE, jako że włącznik mam podwójny a z sufitu wychodzi dodatkowa faza chciałbym w lampie zmienić kabel na 3-żyłowy aby móc zapalać albo jedną żarówkę albo dwie. Moje pytanie brzmi czy takie połączenie będzie dobre jak to narysowałem ? Napięcie jest na przewodach czarnym i brązowym a neutralny to niebieski oczywiście. PE podłączony jest wcześniej do obudowy lampy.
HaSSaN - #elektryka Mireczki, żona kupiła sobie do salonu lampę sufitową z 3 punktami...

źródło: comment_zahTa7xO5DdMViWXo3K5YzVzwNjtV78e.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@HaSSaN: No to git, tylko przykręcaj jak masz żonę w polu widzenia i z dala od włącznika. Mnie już kilka razy próbowała moja pomóc że przykręcam jak jest ciemno i mi światło zapali abym lepiej widział...
  • Odpowiedz
it, tylko przykręcaj jak masz żonę w polu widzenia i z dala od włącznika. Mnie już kilka razy próbowała moja pomóc że przykręcam jak jest ciemno i mi światło zapali abym lepiej widział...

@pokazbobra: Dzięki, dlatego ja zawsze wyłączam korki :) a żona trzyma latarkę aby miała zajęcie i jej głupoty nie przychodziły do głowy :)
  • Odpowiedz
@pokazbobra: Jeszcze tylko jedno pytanko czy taki przewód 4x0,75 wystarczy ? Wiem, że wszędzie piszą na elektrodach, że powinno się stosować minimum 1,5 ale wydaje mi się, że w oryginale w lampach też mam nie grubsze niż 0,75 mm.
  • Odpowiedz
@HaSSaN: Szczerze to nie jestem elektrykiem więc nie chce mieć cię na sumieniu. Z moich eksperymentów domowych jeśli masz kabel do zasilacza led to warto dać gruby bo 2 punktowe światła na 12V "dają popalić" kablom i to tak że plastik się upłynnia:) Natomiast zwykłe żarówy (wedle pudełka moc 5W) mam połączone w lampie, którą sam zrobiłem, na kablach 0.5mm2 i nie obserwuje dymienia.
  • Odpowiedz
@pokazbobra: Ok, dzięki dam 0,75 mm, wg tabeli mogą uciągnąć 2000W, ja na jednym przewodzie będę miał z 15-20 W max więc pewnie będzie ok tym bardziej, że tak jak pisze oryginalne też nie są grubsze raczej.
  • Odpowiedz