Wpis z mikrobloga

Składał ktoś z Was CV na Interna do AI Teamu w Samsungu w Warszawie? Jak długo czeka się na odpowiedź? Sama rozmowa jest w miarę ok do przejścia czy mają mentalność starych profesorów z uczelni którzy pytają o najmniej istotna rzecz w temacie byleby kogoś zagiąć? Oraz oczywiście na ile można liczyć na start?

#programowanie #samsung #warszawa #machinelearning
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Euphor: no dobra, to mniej więcej jako tako jedną kwestie mnie nurtującą już znam, dzięki
@Krzyszy: doceniam starania, ale nie pytam się o "słyszałem że..." tylko faktyczny stan rzeczy. Robiąc research na Googlach faktycznie opinie nie są za ciekawe, sek w tym że pochodzą one z 2010-2015 roku, a od tego momentu trochę już minęło. W wawie poza samsungiem widziałem jeszcze oferty jakiś startupow, państwowek i oczywiście Comarch,
  • Odpowiedz
@zxdrtwsdfv: słyszałem z pierwszej ręki :) tak samo np. O ey - mam troche znajomości tu I tam

Ogolnie to polecam spróbować - wtedy samemu można ocenić, w mojej firmie mi się podoba, z co z tego jeśli znajdzie się parę osób niezadowolonych!
  • Odpowiedz
@zxdrtwsdfv: jako staż to spoko miejsce, stawki bez szału ale głodować nie będziesz, nie bój się negocjować. Jeśli nie planujesz spędzić tam dłużej to jest ok
HR w miarę wolno działa, cierpliwości
  • Odpowiedz
@zxdrtwsdfv: Bylem na rozmowie w Samsungu na staz kiedys i mialem slabe wrazenia, jedna z gorszych rozmow na jakich bylem. Do tego jeszcze rozmowa z kims z HRu i pytania w stylu 'jakim zwierzeciem chcialbys byc' - jedyna rozmowa na ktorej ktos kiedykolwiek zadal mi pytanie w tym stylu :D A opinie slyszalem od znajomych rozne, ale z braku lepszej opcji pewnie lepiej pojsc tam niz do jakiejs nonamowej firmy,
  • Odpowiedz
@Krzyszy: było mówić że z pierwszej ręki, to trochę zmienia xd
@Stephano: jeżeli da radę wyżyć, to chyba warto iść tam nawet na pół roku, z samsungiem w CV można zacząć grzebać w ofertach które nie mają 'internt' w tytule :p
@piternet: to faktycznie te pytania HR kierowane są chyba typowo do sprawdzenia czy przetrawisz najgorsze g---o byleby dostać robotę :x
Co do kwestii pytań technicznych,
  • Odpowiedz
@zxdrtwsdfv Ja byłem na rozmowie na jakieś stanowisko z pythonem, rozwiązywalem test z z jakimiś pytaniami w stylu z puli 'top 100 python interview questions' i miałem na żywo opowiadać dlaczego tak a nie inaczej wybrałem. Poszło mi tak średnio IMO, bo pytania były typowo z jakimiś corner-casami językowymi, które albo trzeba wykuć albo naprawdę mieć duże doświadczenie żeby praktycznie się o nich nauczyć. Typu w pythonie o jakieś generatory itp.
  • Odpowiedz
@piternet: I w sumie czy pamiętasz może ile mniej więcej czekałes po wysłaniu cv na odpowiedź, oraz ile też minęło czasu od rozmowy do zaproponowania ci oferty. Liczyć bardziej na kwestie tygodni, czy miesiąca/miesięcy? No i rzecz jasna czy pchałeś się tam z dyplomem czy może w trakcie studiów?
  • Odpowiedz