Wpis z mikrobloga

Zastanawiam się co zrobić, gdy pojawią się potwierdzone przypadki wirusa w najbliższym otoczeniu? Mogę kupić maski i okulary, ale co mi to da? Maska nie zabezpieczy w 100%, do tego mam gigantyczną szansę przenieść wirusy dłońmi z maski/okularów/ubrania/butów na inne przedmioty/osoby, bo tak się złożyło, że śluzy do dekontaminacji akurat w mieszkaniu nie mam. Na ten moment nastawiam się na to, że pewnie się zarażę i staram się do tego w miarę dobrze przygotować (zdrowe odżywianie, ruch, tran itp). Nie jestem w grupie podwyższonego ryzyka. Jak Wy to widzicie?
#wirus #2019ncov #epidemia
  • 17
  • Odpowiedz
@yet_another_user: Myj dokładnie i często ręce, unikaj kontaktów z ludźmi, utrzymuj zbilansowaną dietę.

W moim wypadku wygląda to tak:
* mycie rąk - oczywiste - mydło + ciepła woda, minimum 20 sekund; żele antybakteryjne z antybiotykiem tutaj chyba nie za wiele dadzą, prędzej alkohol
* kontakty z ludźmi - unikam zatłoczonych miejsc, praca tylko zdalna, absolutnie żadnego zbiorkomu, zakupy w późnych porach, tuż przed zamknięciami sklepów
* normalna dieta + z
  • Odpowiedz
@yet_another_user: też mam taką nadzieję.

P.S. Producent twierdzi że to działa przeciw grzybom i wirusom. Teraz sobie poszukałem info w necie i ktoś przeprowadził eksperyment na bakteriach i nie zadziałało ¯\_(ツ)_/¯
P.S.2 Nie wiem czy nie usunąć tego, aby nie wprowadzać innych w błąd.
  • Odpowiedz
@yet_another_user: nie wiem, po co ta ironia. Wysoka zaraźliwość, wysoka śmiertelność i prawdopodobne fragmenty odpowiedzialne za działanie neurotoksyczne - stąd nagrania z upadków, obfitych wymiotów krwią związanych z uszkodzeniem mięśni płuc i wypełnieniem ich w całości. Polska służba zdrowia upadnie razem z krajem maksymalnie kilka dni po tym, jak dojdzie do epidemii.
  • Odpowiedz