Zastanawiam się co zrobić, gdy pojawią się potwierdzone przypadki wirusa w najbliższym otoczeniu? Mogę kupić maski i okulary, ale co mi to da? Maska nie zabezpieczy w 100%, do tego mam gigantyczną szansę przenieść wirusy dłońmi z maski/okularów/ubrania/butów na inne przedmioty/osoby, bo tak się złożyło, że śluzy do dekontaminacji akurat w mieszkaniu nie mam. Na ten moment nastawiam się na to, że pewnie się zarażę i staram się do tego w miarę dobrze przygotować (zdrowe odżywianie, ruch, tran itp). Nie jestem w grupie podwyższonego ryzyka. Jak Wy to widzicie? #wirus #2019ncov #epidemia
@yet_another_user: co Ty się stresujesz? Ja siedzę w Bangkoku, maska na ryj, unikać skupisk ludzi, żel do mycia rąk wasze ze sobą i ogień. Do tego sport, zdrowy tryb życia i będzie gicior aaaa i ja bym czosnek wdupiał.
@imateapot: nie znam się, ale myślę, że jeśli dojdzie do tak skrajnej sytuacji, że w mieszkaniu będziesz miał wirusy rozprzestrzeniające się w powietrzu, to na jakiekolwiek filtrowanie będzie już za późno.
@yet_another_user: Myj dokładnie i często ręce, unikaj kontaktów z ludźmi, utrzymuj zbilansowaną dietę.
W moim wypadku wygląda to tak: * mycie rąk - oczywiste - mydło + ciepła woda, minimum 20 sekund; żele antybakteryjne z antybiotykiem tutaj chyba nie za wiele dadzą, prędzej a-----l * kontakty z ludźmi - unikam zatłoczonych miejsc, praca tylko zdalna, absolutnie żadnego zbiorkomu, zakupy w późnych porach, tuż przed zamknięciami sklepów * normalna dieta +
@DamianTrzyCzworki: oto głos rozsądku ;) @GaiusBaltar: mam podobny plan, brzmi sensownie @imateapot: może to coś da, mam nadzieję, że nie będziesz musiał tego sprawdzać
P.S. Producent twierdzi że to działa przeciw grzybom i wirusom. Teraz sobie poszukałem info w necie i ktoś przeprowadził eksperyment na bakteriach i nie zadziałało ¯\_(ツ)_/¯ P.S.2 Nie wiem czy nie usunąć tego, aby nie wprowadzać innych w błąd.
@yet_another_user: nie wiem, po co ta ironia. Wysoka zaraźliwość, wysoka śmiertelność i prawdopodobne fragmenty odpowiedzialne za działanie neurotoksyczne - stąd nagrania z upadków, obfitych wymiotów krwią związanych z uszkodzeniem mięśni płuc i wypełnieniem ich w całości. Polska służba zdrowia upadnie razem z krajem maksymalnie kilka dni po tym, jak dojdzie do epidemii.
@ivall: to były czasy... Nikt chyba nie wiedział, co nas czeka, co chwile pojawiały się inne dane odnośnie śmiertelności i człowiek szykował się na najgorsze.
#wirus #2019ncov #epidemia
Komentarz usunięty przez autora
Do tego sport, zdrowy tryb życia i będzie gicior aaaa i ja bym czosnek wdupiał.
może jakiś płyn do dezynfekcji rąk? i myć ręce oraz klamki, stoły jak paranoik
W moim wypadku wygląda to tak:
* mycie rąk - oczywiste - mydło + ciepła woda, minimum 20 sekund; żele antybakteryjne z antybiotykiem tutaj chyba nie za wiele dadzą, prędzej a-----l
* kontakty z ludźmi - unikam zatłoczonych miejsc, praca tylko zdalna, absolutnie żadnego zbiorkomu, zakupy w późnych porach, tuż przed zamknięciami sklepów
* normalna dieta +
Co to za filtr? Bo normalne filtry powietrza nie reagują na zapachy.
Przykład urządzenia: https://loveair.pl/oczyszczacz/sharp-kc-a60euw
p.s. nie znam się, nie mam pojęcia, czy to może coś pomóc. Być może filtr powietrza + nawilżenie + plasmacluster coś dadzą. Być może nic nie dadzą.
@GaiusBaltar: mam podobny plan, brzmi sensownie
@imateapot: może to coś da, mam nadzieję, że nie będziesz musiał tego sprawdzać
P.S. Producent twierdzi że to działa przeciw grzybom i wirusom. Teraz sobie poszukałem info w necie i ktoś przeprowadził eksperyment na bakteriach i nie zadziałało ¯\_(ツ)_/¯
P.S.2 Nie wiem czy nie usunąć tego, aby nie wprowadzać innych w błąd.